Megnyílt a rimaszombati oltóközpont

Megnyílt a rimaszombati oltóközpont

Hónapokig készültek arra, hogy Rimaszombatban is megnyithassák az oltóközpontot. Az eseményről Besztercebánya Megye Önkormányzatának alelnöke, Ondrej Lunter, valamint a megyei és városi képviselők tartottak kétnyelvű sajtótájékoztatót április 8-án.

A rimaszombati oltóközpont a szakközépiskola /Stredná odborná škola obchodu a služieb (SOŠOS)/ tornatermében a csízi fürdővel együttműködésben, a város vezetésének közreműködésével valósulhatott meg.

„Mindannyian tudjuk, hogy milyen helyzetben vagyunk, hogy már egy éve küzdünk a koronavírus-járvánnyal. Az első perctől kezdve az volt a célunk, hogy az oltóanyagokat minél közelebb hozzuk az emberekhez. Meggyőződésem, hogy az oltás az egyedüli út, amely kivezet bennünket ebből a krízisből” – nyilatkozta Ondrej Lunter megyei alelnök.

Ondrej Lunter kifejtette, hogy minden polgár számára egyformán könnyen elérhetővé kell tenni az oltás lehetőségét, így azt a lakóhelyükhöz minél közelebb kell biztosítani. Meg is kezdték az oltást, s csak a mai napon több száz regisztrált polgár kapta meg a koronavírus elleni vakcinát.

„Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy az oltást minél több emberhez el tudjuk juttatni. Ezért arra kérek mindenkit, hogy biztassa az ismerőseit is, hogy mindenki regisztráljon az oltásra, hogy mielőbb magunk mögött tudhassuk ezt az időszakot” – húzta alá Lunter.

Egyelőre itt az AstraZeneca oltóanyaggal oltanak, az egészségügyi feladatot pedig a csízi fürdő egészségügyi személyzete végzi.

A csízi gyógyfürdő igazgatója, Michal Fajin köszöntet mondott mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy az emberek számára minél gyorsabban hozzáférhetővé váljon az oltás. Elmondta, hogy az oltást a fürdő orvosai végzik, a teljes kollektíva az oltóközpontban dolgozik. Mint hangsúlyozta, ez közös érdek, hogy a fürdők is mihamarabb újra üzemelhessenek.

Rimaszombat város polgármestere, Jozef Šimko sok sikert kívánt, s főleg elegendő oltóanyagot az új központnak. Elmondta, hogy jó, hogy létrejönnek az oltóközpontok, csak sajnálatos, hogy nem győzik vakcinával.

Cziprusz Zoltán, városi és megyei képviselő, az MKP alelnöke nyilatkozatában szintén megköszönte a megyének az oltóközpont megnyitását. Ugyancsak aláhúzta, hogy jó lenne, ha az állam lehetőséget biztosítana az embereknek, hogy mindenki maga dönthesse el, melyik oltóanyagot részesíti előnyben.

Hírdetés

Ugyanakkor biztatott mindenkit, hogy amint arra lehetőség nyílik, regisztráljanak az oltásra.

Kifejtette, hogy a kormánynak mindent meg kell tennie azért, hogy a lehető leggyorsabban, a lehető legszélesebb választási lehetőség legyen a vakcinák között, legyen az a Pfizer, a Moderna, a Szputnyik vagy esetleg valamilyen más, újabb oltóanyag.

Juhász Péter városi és megyei képviselő, sebész főorvos is köszönetet mondott a megyének.

„Hiszek abban, hogy az oltás fel fog gyorsulni, s végre befejeződik a vita a keleti és nyugati vakcinákról, hogy minél több ember tudjon oltóanyaghoz jutni, s minél hamarább le tudjuk győzni a járványt, s visszatérhessünk a normális életünkhöz” – mondta.

Auxt Ferenc megyei képviselő, az MKP járási elnöke felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy ugyan már régebben volt, de éppen ebben az épületben dolgozott, mint tornatanár, s akkor az ifjúság egészségéért tettek.

Rigó László megyei képviselő, Rimaszombat város alpolgármestere is jó munkát kívánt az oltóközpontnak, hogy a maszkokat minél előbb el tudjuk felejteni.

Jaroslav Bagačka, a középiskola igazgatója, megyei képviselő örömének adott hangot, hogy a megyei önkormányzat egész Besztercebánya megye területén ilyen aktivitást végez, s hogy ehhez, mint megyei fenntartású oktatási intézmény olyan formában is hozzá tudnak járulni, hogy biztosítják az épületet és a megfelelő helyszínt az oltáshoz.

Az oltóközpont felszerelésében és a megyével és az iskolával való kapcsolatépítésben segítséget nyújtott Radovan Ceglédy városi ellenzéki aktivista is, aki mint a sajtótájékoztatón elmondta, önkéntesként fog közreműködni a helyszínen.

Zárszóként Ondrej Lunter, Besztercebánya Megyei Önkormányzatának alelnöke hangsúlyozta, ez az oltóközpont is példa arra, hogy különböző politikai nézetű képviselők közösen ki tudnak állni a jó ügy érdekében.

(HE, Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »