Megnyílt a lendvai főkonzulátus

A gazdaság fejlesztése lesz a legfontosabb feladata, missziója a lendvai főkonzulátusnak – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára a muravidéki Lendván hétfőn, a főkonzulátus ünnepélyes megnyitóján.

Az államtitkár kiemelte, hogy az elmúlt években szép eredményeket értek el a régióban. Több új határkeresztező úttal kapcsolták össze Szlovéniát és Magyarországot, és több olyan beruházást hoztak létre, amelyek a régió felemelkedését segítették.


Főkonzulátus nyílt a muravidéki Lendván

Mint mondta, “soha nem látott léptékű fejlesztések előkészítése zajlik jelenleg is, amelyek lebonyolításában számítanak a főkonzulátusra és szlovén barátaikra”. Az államtitkár jelezte, hogy folytatják az infrastrukturális fejlesztéseket: az M70-es autópálya bővítését és újabb határkeresztező utak megépítését.

A legfontosabbak között ugyanakkor a 2017-ben induló fél milliárd forintos fejlesztési programot említette, amely a Muravidéken élő gazdákat, kis- és középvállalkozókat fogja megcélozni. Magyar Levente szerint azért, hogy ezek az emberek “egy olyan egyedülálló, gazdaságélénkítő lehetőséghez jussanak, amely ezen a vidéken soha nem volt korábban elérhető”.

Ezt a forrást a magyar állam, a magyar kormányzat biztosítja számukra, hogy a legjobb helyeken, a leghatékonyabban kerüljön hasznosításra – mondta, majd hozzátette: “ez az első lépése egy hosszúra tervezett fejlesztési programnak, amelyen az elmúlt hónapokban nagyon intenzíven dolgoztunk a helyi magyar közösséggel”.

A politikus a megnyitón arról is beszélt, hogy jelenleg 14 főkonzulátussal és nagykövetséggel rendelkezik Magyarország a szomszédos országokban. “Ezzel a félig felavatott főkonzulátussal a 15-et nyitottuk meg” – tette hozzá. Mint fogalmazott: azért félig felavatott, mert nem a végleges helyén van, a belvárosban szeretnénk, egy előkelő helyen helyet találni az intézménynek a jövőben.

Magyar Levente úgy vélte: a magyar állam egy el nem végzett munkát fejezett be a főkonzulátus megnyitásával, mert szerinte a muravidéki magyarságnak ez idáig nem volt egy olyan központja, ahol a magyar állam hivatalos képviseleti formában ellátta volna érdekképviseletét. ”Remélem a főkonzulátus tudja majd koordinálni azokat a programokat, amelyeket a két ország folytat annak érdekében, hogy az itt élők életét javítsa” – szögezte le.

Örülnek a muravidéki magyarok

Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnök szerint a főkonzulátus megnyitásának számos pozitív hatása van. ”Megítélésem szerint fontos szerepet tölthet be a muravidéki magyar közösség megerősödésében, és alapvetően lényeges a szlovén és a magyar kapcsolatok további fejlesztésében” – jelentette ki.

Az államtitkár az ünnepélyes megnyitó után, tárgyalásokat folytatott a muravidéki magyarság képviselőivel is. Lendván 2014-ben Martonyi János nyitotta meg a ljubljanai magyar nagykövetség konzuli irodáját, amely mostantól főkonzulátusként működik tovább Földes Gyula főkonzul vezetésével.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »