Megnyílt a felújított gyermekorvosi rendelő a komáromi kórházban

Megnyílt a felújított gyermekorvosi rendelő a komáromi kórházban

A szülők az Agel-csoporthoz tartozó komáromi kórház gyermekorvosi rendelőjébe július 1-ig javarészt azokat a kis betegeket vitték kivizsgálásra, akiknél feltételezhető volt, hogy panaszaikkal fekvőbetegként lábadozhatnak majd a gyermekosztályon. Újabban azonban a 19 évesnél ifjabb pácienseket e rendelő gyermekorvosánál ugyanúgy állandó nyilvántartásba lehet vetetni, mint a további városszerte működő gyermekrendelőkben.

A gyermekorvosi rendelő kisebb építészeti-berendezési átalakításon esett át. Oksana Loshak gyermekorvos Vanda Beňová szakkonzultáns közreműködésével különféle, például megelőző és műtétek előtti kivizsgálásokat végez, valamint biztosítja a 0-19 év közti páciensek kötelező oltásainak beadását. Ugyancsak munkaköri kötelessége a gyermekbetegségekkel küszködő látogatók gyógyítása. A rendelő egyik nagy előnye a minimális várakozási idő, a másik pedig az, hogy mivel a kórház területén több szakorvosi rendelő és laboratórium is működik, ezért szükség esetén azok gyorsan elérhetők.

,,A rendelőnket azzal a céllal is nyitottuk meg, hogy a szülők érdeklődését felkeltsük a betegségek megelőzése, az egészséges életmód és jobb életminőség iránt“ – magyarázta az ukrán származású, szlovákul már beszélő és magyarul is tanuló Oksana Loshak.

Hozzátette: nyáron a páciensek a gyermekorvosokat olyan problémákkal is felkeresik, amilyenekkel más évszakokban sosem vagy csak ritkán.

Hírdetés

Elmondta: ilyenkor gyakoriak az emésztőszervi panaszok, amelyeket többnyire a helytelen táplálkozás, az élelmiszerfélék nem megfelelő tárolása, valamint a külföldi nyaralás során fogyasztott szennyezett ivóvíz okoz. “További betegségforrás lehet a fagylalt, a majonézt tartalmazó ételek és a mosatlan gyümölcs fogyasztása is, amelyek akár szalmonella-fertőzéshez is vezethetnek“ – sorolta a doktornő.

Felhívta a figyelmet a napozással, lubickolással és szabadtéri grillezéssel járó veszélyekre is, az égési sérülések és a hőguta lehetőségére is:

Hozzátette: a természetben időzve előfordulhatnak komoly következményekkel járó rovarcsípések és – harapások is, amelyek közül kiemelte a kullancscsípést: „Kullancscsípés esetén is érdemes igénybe venni az orvosi segítséget, főleg akkor, ha a hozzátartozó a gyermek testéből nem tudta maradéktalanul eltávolítani az állatot, illetve a csípés környékén vörös folt keletkezett, amely a következő napokban egyre nagyobb lesz. Ugyancsak riasztó tünet lehet a láz, az izommerevség és az ízületi fájdalom“.

Mindezen problémák elkerülése érdekében azt tanácsolta, a gyerekek déltájt inkább ne tartózkodjanak a szabadban, később pedig szellős ruházatban, nyári kalapot vagy sapkát viselve, legalább 30-as faktorú napozókrémmel vagy – olajjal bekenve levegőzzenek és folyamatosan sok folyadékot igyanak. A zavartalan alvásuk azzal is elősegíthető, ha a lefekvés előtt langyos vízzel zuhanyoznak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »