Megnyílt a Csontváry-képek Erdélyben című kiállítás Csíkszeredában

Megnyílt a Csontváry-képek Erdélyben című kiállítás Csíkszeredában

Magyarországi és erdélyi hivatalosságok, meghívottak és számos érdeklődő jelenlétében nyitották meg a Csíki Székely Múzeumban szombaton a Csontváry-képek Erdélyben című kiállítást. A Csontváry Kosztka Tivadar 47 alkotását és az első festményét ihlető Munkácsy Mihály-művet bemutató gyűjtemény augusztus 20-ig lesz látogatható.

A megnyitón beszédet mondott a kiállítás két fővédnöke, Balog Zoltán, a magyar kormány emberi erőforrások minisztere és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, valamint Baán László miniszteri biztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Őri László, Pécs alpolgármestere, Antal Attila, Csíkszereda alpolgármestere és Bellák Gábor művészettörténész, a kiállítás kurátora.

„Nemcsak a lekicsinylésben, a meg nem értésben osztozunk Csontváryval. Bízom benne, hogy abban is osztozhatunk, hogy ez egyáltalán nem vette el a kedvét az alkotástól. Nem gondolta azt, hogy abba kellene hagynia, váltani kellene, hasonulni kellene, és csak olyan dolgokat kellene csinálnia, amit mindenki elfogad, amit mindenki szeret” – jelentette ki ünnepi beszédében Balog Zoltán miniszter.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »