Megnyílik az út a pályázatok előtt Nemesócsán

Megnyílik az út a pályázatok előtt Nemesócsán

Megnyílik az út a pályázatok előtt Nemesócsán 2017. december 18., hétfő – 18:45 V. Krasznica Melitta2017. 12. 18., h – 18:41 Régió Friss ikon Off Törzs

Magyarics Gusztáv polgármester a legutóbbi testületi ülésen a hitelfelvétel indoklásaként elmondta, a végtörlesztésnek köszönhetően a falu kiegyenlíti az állami szervekkel szembeni tartozását, így már nem zárhatják ki őket a pályázatokból; azok egy részénél ugyanis feltétel, hogy a pályázónak nem lehet tartozása az állammal szemben.

Az ügy még 2006-ra, az akkori polgármester, a 2015-ben elhunyt Komjáti László regnálása idejére nyúlik vissza, amikor a község a Nyitrai Kerületi Tanügyi Hivataltól kapott 3,5 millió korona (120 ezer euró) célirányos támogatást nem rendeltetésszerűen használta fel: az iskola veszélyes állapotban lévő tornatermének felújítása helyett egy magáncég, a Megart irodaépületében alakítottak ki tornatermet; ráadásul úgy, hogy a falunak bérleti díjat kell fizetnie a használatáért. A dotáció nem célirányos felhasználásával a község megsértette a pénzügyi fegyelmet, amit egy 2009-ben végzett könyvvizsgálói jelentés tárt fel. Az ügyben Szigeti László volt oktatási minisztert is perbe fogták szubvenciós csalás vádjával, de idén szeptemberben a Pozsonyi Kerületi Bíróság jogerősen felmentette a vád alól.

Az elmúlt években Nemesócsa havi 5000 euróval törlesztette az alaptartozást és az összeg 100 százalékának megfelelő büntetést; ebből mára 55 ezer euró maradt, amit hitelből egy összegben szeretnének kifizetni. A rövid lejáratú hitelt az OTP Bank nyújtja, és a banki tartozást 2018 végéig havi 5000 euróval kell törleszteniük. Az ülésen néhány képviselő nem értett egyet ezzel a megoldással, a kamatok ugyanis további 8000 euróval terhelik meg a község költségvetését. Felvetették továbbá, hogy most is van egy 150 ezer euró értékű nyertes pályázata a falunak a vízvezeték-hálózat egy részének cseréjére, pedig még tartoznak az államnak. A másik fél viszont azzal érvelt, hogy a legtöbb pályázati kiírásnál feltétel, hogy a községnek ne legyen tartozása az állammal szemben. Jelenleg az oktatásügyi minisztériumnál van egy pályázatuk az iskola tornatermének felújítására, amit 2006 óta nem sikerült rendbe tenni. Végül a képviselők 4 igen, 2 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadták a hitelfelvételt.

Hírdetés

A községnek ezzel összefüggésben van egy további peres ügye, mégpedig a Megart céggel a fentiekben említett tornaterem bérlése miatt. Az önkormányzat már korábban szerette volna felbontani a bérletet, de a Komjáti László idejében megkötött szerződés erre nem ad lehetőséget. A falu ennek ellenére nem fizeti a bérleti díjat a Megartnak, arra hivatkozva, hogy tornaterme balesetveszélyes állapotban van, így azt nem is tudják használni a diákok. Első fokon a község elveszítette a pert a Megarttal szemben, de fellebbeztek, ezért a döntés még nem jogerős. A tartozás közel 40 ezer euró.

Bevezető Nemesócsa |

Ötvenötezer euró hitelt vesz fel a község annak a tartozásnak, illetve a tartozás büntetőkamatainak végtörlesztésére, amit a Legfelsőbb Bíróság 2013-ban hozott döntése nyomán célirányos támogatás jogtalan felhasználása miatt kell visszafizetnie a falunak.

Címkék önkormányzat pályázat Banki hitel Település / hely Nemesócsa (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, “script”, “facebook-jssdk”)); Rovatoldalon kiemelt Nem kiemelt


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »