Megnövekedett az illegális migráció a szlovák-magyar határon – Helyzetjelentés a Rimaszombati járásból

Megnövekedett az illegális migráció a szlovák-magyar határon – Helyzetjelentés a Rimaszombati járásból

Az utóbbi időben megnövekedett az illegális migráció a szlovák-magyar határon a Besztercebányai kerület déli részén. A rendőrség napi szinten tartóztat fel illegális migránsokat, akik csoportosan vonulnak át a határon a Cserhát, a Bolhád, vagy az Erdőhát dombságok erdeiben. Idén eddig 2 289 ilyen személyt tartóztattak fel, akik gondot okoznak a hatóságoknak, de nagy problémát jelentenek a lakosság nyugtalanítása terén is a térségben.

A Körkép.sk annak járt utána a rendőrségnél, hogy milyen mértékű az illegális migráció növekedése az utóbbi időben, kézben tartja-e a rendőrség a dolgokat, és van-e oka nyugtalankodásra a lakosságnak?

 

Kérdéseinkre a rendőrség elmondta, hogy az idei évben, azaz január 1 és november 22 között az illegális migráció nyugatbalkáni vonalán 8 433 külföldi állampolgár lett feltartóztatva Szlovákiában. Ez az előző évhez képest jelentős növekedés, átlagban napi 30 feltartóztatott személyt jelent.

A rendőrség a kockázatosnak ítélt területeken járőrözéssel igyekszik megfékezni az illegális migrációt a Magyarországgal  közös határ közelében, ellenőrzéseket végezve a volt határátkelőkön is. Szeptember 29-től a katonai egységekkel közösen magyarországi kollégáikkal megerősített szolgálatot végeznek a szlovák-magyar határ közelében, a főbb közlekedési vonalakon, valamint a vonatokon és a vasútállomásokon is.

Hozzátették, hogy nincs ok a lakosság nyugtalankodására, lévén, hogy átmenő (tranzit) migrációról van szó. Az illegális migránsok leggyakoribb cél országai Németország (75%), Franciaország (6,8%), Ausztria (5,7%) és Olaszország (5,7%).

 

A rendőrség 2022-ben nem tapasztalta a biztonsági helyzet romlását a bűnözés emelkedésének formájában, a példa nélküli statisztikai adatok ellenére sem.

Kérdésünkre, hogy mi történik a migránsokkal a feltartóztatásuk után, elmondták, hogy a feltartóztatott személyeket megvizsgálják, és amennyiben nem szerepelnek az európai kereső-rendszerekben, szabadon vannak engedve egy igazolással, hogy Szlovákia területén illegálisan tartózkodnak ugyan, de az itt-tartózkodásuk bizonyos mértékig tolerálva van a törvény által.  Szabadon engedésük után az illegális migránsok folytatják a célországba vezető útjukat.

 

Hírdetés

Hány külföldi személy tartózkodott a Rimaszombati járás községeiben?

 

Település                                                           Feltartóztatott személyek száma

Ajnácskő                                                           56

Újbást                                                               38

Vecseklő                                                           36

Lénártfala                                                       24

Péterfala                                                         19

Mártonfala                                                     19

————————————————————-

Összesen                                                       192

 

Mede Géza


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »