Megnőttek a lakosság háztartásra fordított költségei

Megnőttek a lakosság háztartásra fordított költségei

POZSONY. A 2016-os esztendőben az európai uniós háztartások a fogyasztói kiadások 5,5%-át berendezésre, felszerelésre és háztartásaik szokványos tatarozásra költötték. Szlovákiában ez az arány 6%.

Az európai uniós háztartások által a berendezésre, felszerelésre és háztartásaik szokványos tatarozásra költött összeg együttesen meghaladja a 443 milliárd eurót, ami az Európai Unió (EU) bruttó nemzeti terméke (GDP) 3 százalékának, avagy uniós lakosonként 900 eurónak felel meg. A háztartási berendezésekre költött pénzösszeg mértéke nagyjából egyenértékű a személygépkocsik karbantartására költött kiadásokkal – tájékoztatott róla az európai statisztikai hivatal, az Eurostat.

Bútorra, lakberendezési cikkekre és a háztartások hétköznapi karbantartására Máltán és Németországban (7%), illetve Ausztriában (6,8%) és Litvániában (6,5%) költenek a legtöbbet a háztartások. Szlovákia csak három hellyel marad el Litvániától, azaz 7. a sorban. Az ország lakossága rendelkezésre álló éves forrásai mintegy 6 %-át költi el.

Hírdetés

Ezzel szemben a legkevesebbet hasonló célokra a görög háztartások költik el (2,8%). Lettország lakossága forrásai 4,0%-át, míg Spanyolország 4,2%-át, Írország és Ciprus pedig 4,3%-át költi el.

A 2006 és 2016 közötti időszakban az Eurostat számos tagország esetében tapasztalta a háztartásra fordított költségek csökkenését. Említett 10 éves időszakban a legjelentősebb kiadáscsökkenés Görögországban volt tapasztalható, ahol a háztartások összkiadásai a 2006-os 5,3%-ról 2016-ra 2,8%-ra csökkentek, ami 2,5 százalékos csökkenésnek felel meg. Írországba 2,3%-kal, Bulgáriában 1,6, Magyarországon 1,5, míg Cipruson 1,4 százalékkal csökkentek a vizsgált időszakban a háztartások kiadásai.

Ezzel szemben 2006 és 2016 között Lengyelország 1%-kal, Litvánia 0,6%-kal, Belgium és Szlovákia háztartásai pedig egyaránt 0,5%-kal növelték vonatkozó kiadásaikat.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »