Megnőtt a marihuánát használó terhes nők aránya Amerikában

Megnőtt a marihuánát használó terhes nők aránya Amerikában

ATLANTA. utóbbi években megnőtt a marihuánát használó terhes nők aránya az Egyesült Államokban, a trend különösen a várandós tinédzserek és fiatal felnőttek körében figyelhető meg – közölte egy új amerikai tanulmány.

A 18 éven aluli, gyermeket váró kamaszoknak 2009-ben még 13 százaléka használt marihuánát, 2016-ban azonban már majdnem 22 százaléka. A vizsgált időszakban a 18 és 24 év közötti állapotos nők marihuánafogyasztása 10 százalékról 19 százalékra nőtt. Az összes vizsgált korcsoportot tekintve a kutatás kezdetétől a végéig 4 százalékról 7 százalékra emelkedett a marihuánát fogyasztó terhes nők aránya – állapította meg a JAMA orvosi folyóiratban megjelent tanulmány.    

A szerzők szerint kutatásuk azért volt különösen fontos, mivel egy nagy kaliforniai egészségügyi rendszer adatainak elemzésével éppen a korábbi tanulmányokban nem érintett kérdéseket vizsgálta, elsősorban azt, hogy a marihuána fogyasztása milyen arányban érinti a magzatokat.    

A kutatók hangsúlyozták, hogy a terhesség alatt kábítószert fogyasztók közül a legtöbben marihuánát használnak. Korábbi kutatások eredményei arra utaltak, hogy a marihuánának való kitettség a magzati korban károsan hat a születendő gyermek méhen belüli fejlődésére.    

A tanulmányhoz több mint 279 ezer állapotos nő adatait elemezték a szerzők. A nőket az oaklandi központú Kaiser Permanente nonprofit egészségügyi szervezet valamelyik intézményében kezelték, amelyek minden állapotos nőnél kérdőíves és laboratóriumi marihuána-szűrést is végeznek a terhesség első trimeszterében.    

Marcel Bonn-Miller, a Pennsylvaniai Egyetem kutatója, aki nem vett részt a vizsgálatban, úgy vélte, hogy a tanulmányból kirajzolódó tendencia riasztó. "Minél többet tanulmányozzuk a terhesség alatti kannabiszfogyasztást, annál nyilvánvalóbb, milyen káros lehet" – fűzte hozzá.    

Barbara Yankey közegészségügyi kutató, az atlantai Georgiai Egyetem tudósa szerint a marihuána használata részben az orvosi marihuána legalizálása miatt növekedhet, "mivel az emberek azt gondolhatják, hogy kevésbé veszélyes, még akár a terhesség alatt is".    

A marihuána és más szerek koraszülöttséghez, magzati fejlődési zavarhoz, alacsony születési súlyhoz és halvaszületéshez való közvetlen kapcsolatának bizonyítékai továbbra is vitathatók, ugyanakkor nagy valószínűséggel növelik ezeknek a káros hatásoknak kockázatát – fogalmazott Yankey hozzátéve, hogy az esetleges káros hatások és komplikációk kialakulása a várandós anya marihuána fogyasztásának gyakoriságától és a szer mennyiségétől is függ.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »