Megnéztük, már csak százhatvan új rendőr hiányzik a 2010-es fideszes ígérethez

Megnéztük, már csak százhatvan új rendőr hiányzik a 2010-es fideszes ígérethez

Tizenkét év hosszú idő, ez idő alatt számtalan hibát elkövethet az ember (kormányon), de megtanulhatja azt is, hogyan küszöbölje ki a bakikat. 

A Fidesz-KDNP például 2010-ben még írt választási programot, konkrét számokkal. Ez például hiba. Két módon lehet ezt orvosolni. Egyrészt, többé ilyen obskúrus cselekménynek nem szabad ismételten teret engedni (bőven elég a „Folytatjuk!” is), illetve el kell dugni a dokumentumot! Akármilyen meglepő, de sem a Fidesz oldalán, sem pedig annak archívumában nem érhető el a 2010-es választási program, a Nemzeti ügyek politikája című dokumentum

Így néz ki 2022-ben a Fidesz 2010-es programja
fidesz.hu

Szerencsére, még korábban lementettük, így az Orbán-kormány jelenlegi politikájának legalább némi viszonyítási alapja megmaradt. 

Ez a kis bevezető azért tűnt fontosnak, mert Rétvári Bence államtitkár a rendőrségi létszámhiányról lamentált. A Belügyminisztérium államtitkára egy írásbeli kérdésre válaszolva ugyan

nem árulta el, milyen mértékű a rendőrhiány a valóságban,

azonban rámutatott egy másik válaszban közölt adatsorra. Rétvári Bence július 25-én szintén a DK-s Vadai Ágnesnek arról írt – érezhetően nem kis büszkeséggel -, hogy

„a Rendőrség biztos munkahely, stabil életpálya és kiszámítható karrier lehetőséget nyújt. Emlékeztetem, hogy 2010-ben a hivatásos állomány 33 450 fő volt, 2022-ben pedig 36 790 fő, ami azt jelenti, hogy az elmúlt években 3 340 fővel növeltük a rendőrség létszámát.”

Ez pedig Rétvári Bence olvasatában azt jelenti, hogy Magyarország közbiztonsága kiegyensúlyozott és szilárd. 

parlament.hu

Hírdetés

Na, de hogy látták a közbiztonság és a rendőrség helyzetét a kormányra készülő fideszes politikusok az államtitkár által hivatkozott 2010-es esztendőben?

„Itt az idő, hogy újra rend legyen az országban!”

– Ez volt a fideszes választási program közrenddel foglalkozó fejezetének címe, amiben Lázár János nemcsak az elszámoltatást (muhahahaha – a szerk.), de a rendőri állomány növelését is megígérte. 

„Több rendőr, több fizetéssel és több eszközzel”.

Ez pedig nem egy mai tüntetés szlogenje, hanem az egyik programpont. Ebben Lázár János többek közt megállapítja, a rendőrség gyenge és eszköztelen, és a rendőri vezetők akkori állításai szerint több mint háromezer rendőr állandó jelleggel hiányzik ahhoz, hogy a rendőrség alapvető feladatainak eleget tudjon tenni. Az ország egyes vidékein napok, sőt hetek telnek el anélkül, hogy az emberek településükön rendőrrel találkoznának – írta a jelenlegi építési és beruházási miniszter a 2010-es rendőrhiányról. 

„Magyarországon akkor lesz rend, ha több rendőr lesz. A választások után azonnal növelni kell a rendőrség létszámát. Az országnak legalább 3500 új rendőrre van szüksége”

– közölte Lázár János. 

Lázár János ígérete a rendőrségről
Nemzeti ügyek politikája

Ami azt jelenti, hogyha Rétvári Bencének valóban igaza van, és az Orbán-kormánynak valóban sikerült tizenkét év alatt 3 340 fővel növelnie a rendőrség létszámát, az még így is elmarad a 2010-es ígérettől, miszerint szükség van azonnal 3 500 új rendőrre – hogy az állomány képes legyen az alapvető feladatainak ellátására. 

De van még egy érdekesség. Az Állandó, erős rendőri jelenlét minden magyar településen című alfejezetben ezt írja Lázár János:

„Tarthatatlan, hogy ma Magyarországon 43 000 rendőrből több mint 10 000 főtiszt van, miközben nincs, aki járőrözzön. A rendőrséget olyan szervezetté kell átalakítani, amely munkája során figyelemmel van az ország területeinek különféle szociális, társadalmi, gazdasági adottságaira.”

Nemzeti ügyek politikája

Ezek szerint Lázár János 2010-ben még 43 ezer rendőrről tudott, ami egyrészt pont tízezerrel több, mint amennyiről Rétvári Bence tájékoztat, másrészt ha ő valóban 46 ezer rendőrt szeretett volna a kormányváltás után, akkor az elmúlttizenkétév távlatából érthető, hogy eldugták a Fidesz-KDNP választási kampányát. Hiszen alig több mint harminchatezren teljesítenek szolgálatot a köztereinken. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »