Megnehezítette a román parlament a plágium elleni küzdelmet

Elutasította a bukaresti szenátus a plágiumgyanús doktori címek visszavonásáról szóló törvény felülvizsgálatát hétfőn, így Klaus Johannis államfőnek most már ki kell hirdetnie a jogszabályt.

Az elnök kifogásait figyelmen kívül hagyva a bukaresti törvényhozás a tudományos címet kibocsátó egyetemek hatáskörébe utalta a plágiumgyanús doktori dolgozatok eredetiségének felülvizsgálatát és a doktori cím esetleges megvonását.

Johannis azért küldte vissza megfontolásra a jogszabályt, mivel a parlament olyan lényegi módosítások eszközölt a kormány márciusi sürgősségi rendeletén, amelyek a jogszabály szándékával ellentétesek, és amelyek szerinte nem bátorítják a teljesítményt és az átláthatóságot a doktori iskolák működésében, nem segítik elő a plágium felszámolását. A Dacian Cioloș vezette szakértői kormány sürgősségi rendelete – amely azonnal hatályba lépett és addig marad érvényben, amíg a parlament által elfogadott változatot ki nem hirdeti az államfő – az oktatási miniszterre bízta a plágiummal szerzett doktori címek visszavonását, aki az újjászervezett Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) határozata alapján hozza meg döntését.

A sürgősségi rendelet parlamenti megerősítésekor azonban a honatyák gyökeresen átírták a jogszabályt, egyebek mellett lehetőséget biztosítottak a doktori cím birtokosainak, hogy önként lemondjanak a tudományos címről és így próbálják megelőzni a presztízsveszteséggel járó plágiumbotrányt. Klaus Johannis államfő egy hétfői Facebook-bejegyzésben gyanúsnak minősítette a törvény gyors parlamenti elfogadását egy olyan pillanatban, amikor mindenki „feddhetetlenséget és teljesítményt” vár.

Az utóbbi években a romániai közélet számos szereplője esetében felmerült a gyanú, hogy doktori dolgozatuk megírásakor mások tudományos munkáiból ollóztak ki részleteket, idézőjelek és forrásmegjelölés nélkül. A még hatályban lévő sürgősségi kormányrendelet alapján elsőként Victor Ponta volt kormányfőt fosztották meg doktori címétől augusztusban, miután a CNATDCU visszavonhatatlanul plágiumnak minősítette a politikus doktori disszertációját. A második doktori cím nélkül maradt „áldozat” egykori helyettese, Gabriel Oprea volt, és felmerült a gyanú, hogy az Oprea által vezetett doktori iskola is valójában másolni tanította doktoranduszait, ugyanis a bukaresti hírszerzési akadémia kilenc doktora írásban jelezte az oktatási miniszternek, hogy lemondana tudományos címéről.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »