Megmozdította a piacot, hogy hatósági áras lett a PRC-teszt

Megmozdította a piacot, hogy hatósági áras lett a PRC-teszt

Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint senkinek sem érdeke, hogy kevesebb tesztelés legyen a fix árra reagálva adott esetben kivonuló magánszolgáltatók miatt.

Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülés után jelentette be, hogy a PCR-tesztek hatósági árát 19 500 forintban maximalizálták. A hírre több magánszolgáltató felfüggesztette az előjegyzett vizsgálatokat (ők a minták levételével és laborokba küldésével foglalkoztak), írta a Napi.hu. A portálnak emellett több laboratórium részéről is azt mondták, hogy ezen az áron vagy éppen nullszaldósra, vagy már veszteségesre jön ki számukra a PCR-minták analizálása.

Ha a 19 500 forintos hatósági ár bevezetése miatt a magánszolgáltatók kivonulnak, akkor naponta 4 ezerrel kevesebb koronavírustesztet végeznek majd el Magyarországon – mondta az InfoRádiónak Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász.

“Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mit jelent a 19 500 forintos hatósági ár” – mondta Rékassy Balázs. “Ha ez csak a vizsgálat ára, akkor azt kell mondanom, hogy a laborok örülnek és jól járnak, mert beszüntetünk egy olyan piaci versenyt, amit a szolgáltatók nyomtak a laborokra, így a laborok versenyben voltak egymással, és szépen, lassan mentek lefelé az árakkal.”

Ha viszont a 19 500 forint mindent tartalmaz, akkor az egészségügyi közgazdász szerint

a kormány – a legjobb szándéka ellenére is – számos problémát okozhat.

“Ha azt mondja az állam, hogy nem lehet 30 ezer forintért árulni a tesztet, csak 19 500-ért, akkor másnap azt fogja mondani a magánszolgáltató, hogy köszöni szépen, ő ezt abbahagyja. Ez naponta négyezerrel kevesebb tesztet eredményezne Magyarországon, ami senkinek nem érdeke, mivel minél több koronavírusos, akár tünetmentes beteget kell megtalálni.”

Rékassy Balázs szerint a koronavírus-gyorstesztek olcsóbbak, de kevésbé megbízhatóak, a PCR-vizsgálat mindenhol a világon sokba kerül, mert ez egy időigényes, eszközigényes, több óráig tartó folyamat.

“A kormány jót akar, hogy ezt szabályozza, de a jelen fázisban, azt gondolom, nagyon könnyen kinyílik számos más probléma.”

Hírdetés

Az egészségügyi közgazdász megjegyezte még, hogy

a mentőszolgálatra nem lehet már több terhelést tenni.

A tünetmentesek vagy enyhe tünettel rendelkezők nem tömegközlekedéssel, de elmehetnének a szűrőpontokra.

A koronavírus-fertőzés kimutatását célzó PCR-tesztért azoknak kell majd fizetniük, akiknek a saját döntése, hogy elmennek a mintavételre – közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a kormány Facebook-oldalára feltöltött videójában.

A hatósági áron való tesztelés azonban egy személy számára a – tavaszi előírásokat figyelembe véve – szükséges két teszttel 39 000 forint, egy négytagú családnál pedig igencsak tetemes összeg, 156 ezer forint.

Egy, a piacot jól ismerő szakemberre hivatkozva a Népszava azt írta,

  • a jelenlegi tesztárakon a szolgáltatást szervezők 4-7 ezer forintot keresnek,
  • a laboroknak pedig 2-3 ezer forintos árrése van.

Ebből az is látszik, hogy a maximált árral a kicsik kiszorulnak a piacról és csak azoknak éri majd meg vállalni a feladatot, akik maguk látják el a labormunkát és kellően nagy számú vizsgálatot végeznek. A szakértő megjegyezte: a tesztek árát a piacon maga az állam srófolta fel, amikor a járványügyi hatóság is 30500 forintra árazta a vírus diagnosztikáját.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Diego Azubel

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »