Megmenekül a 178-as busz az Alagút poklától

Győzött „a nép”, marad a 178-as busz útvonala, mindössze egy plusz megállót kap. Más változások viszont lesznek júniustól.

Meggondolta magát a BKK, mégsem változtatják meg az útvonalat a Lánchíd felé június 4-től, ahogy azt korábban tervezték.

Ismert, a Budapesti Közlekedési Központ idén tavasszal bocsátotta társadalmi egyeztetésre a 4-es metróhoz kapcsolódó felszíni közlekedési reformot, ennek részeként a 178-as járat a Keleti pályaudvar–Naphegy tér viszonylat helyett a Deák Ferenc tér és a Naphegy tér között járt volna júniustól, a József Attila utca, a Lánchíd és a Váralagút érintésével.

A tervek napvilágra kerülésével azonnal tiltakozóakció indult a közösségi térben, a 178-as változatlanul hagyásáért Facebook-csoport is alakult, a kezdeményezéshez több százan csatlakoztak. A dühöngők javarészt arra mutattak rá, hogy Pestről a Krisztinavároshoz tartozó iskolákba – például a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumba – menet rengetegen használják ezt a járatot, és biztosan leszoknának róla, ha a reggeli csúcsban hánykolódó 16-os és 105-ös buszok sorsára juttatnák a 178-ast.

A változatlanul hagyás tényét az I. kerületet érintő hivatalos híreket „gyorsközlő” I. kerület, Budavár Facebook-oldal tette ki. Megemlíti továbbá, hogy a járat plusz megállót kap az Erzsébet híd pesti lábánál, ahol jelenleg csak a Hegyalja és Kelenföld felől érkező 8-as, 110-es, 112-es és 239-es buszok állnak meg.

További változás, hogy a 239-es busz helyét nyártól átveszi a 108E nevű járat Gazdagrét és Újpalota között, Budán alapjáratként, Pesten a Blaha Lujza tér és Újpalota között gyorsjáratként. A 239-es járat útvonalán közlekedik, de mindkét irányban betér Kelenföld, vasútállomásra. A 8-as autóbusz 8E jelzéssel folytatja „pályafutását”, meghosszabbított útvonalon, csuklós autóbuszként, Gazdagrétről Újpalotáig. A 108E-hez hasonlóan Budán alapjáratként, Pesten a Blaha Lujza tér és Újpalota között szintén gyorsjáratként. A 110-es, 112-es autóbusz hétköznap késő este, szombaton kora reggel és késő este, valamint vasárnap egész nap csak a Thomán István utca és a Keleti pályaudvar között fog közlekedni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »