Megmaradásunk alapköve a hit – Szoboravatás és megemlékezés Mezőkaszonyban

Megmaradásunk alapköve a hit – Szoboravatás és megemlékezés Mezőkaszonyban

Augusztus 20-án a világ magyarsága egy emberként ünnepli Szent István királyunk napját, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapját. Ezen a napon nemcsak Magyarországon, de az elszakított területeken is ünnepi díszbe öltöznek a magyar szívek. 

Nem volt ez másként Mezőkaszonyban sem, ahol a város főterén a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet szervezésében felavatták Szent István király mellszobrát.

Az ünnepség kezdetén Kovács Szűcs Alexandra gyönyörű hangjával varázsolta el a közönséget, előadásában az Országunk építő István király című dalt hallhattuk.

Ezt követően Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja, Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke és Orosz Ildikó, a Rákóczi Főiskola elnöke leplezte le a szobrot, mely Túri Török Tibor magyarországi szobrász felajánlása. 

„Szent István királyunk neve egyet jelent a magyar történelmi emlékezettel.

Hírdetés

Ő volt az, aki biztosította számunka az ezeréves megmaradás feltételeit” – emelte ki köszöntőjében Szilágyi Mátyás. Hozzátette, a kárpátaljai magyarság, ezen belül Mezőkaszony lakossága mindig is küzdött, és küzd ma is a megmaradásért. Ennek pedig egyik alapköve a hit, az összefogás, melyre Szent István király is tanít minket, fogalmazott.

„Ma egy olyan személynek állítunk emléket, aki keresztény országot épített.

Mi is ezt a szemléletet szeretnénk továbbvinni a következő generációknak. Az itt felállított szobor pedig szolgáljon szakrális emlékhelyként mindazok számára, akik kérik Szűz Máriát – úgy ahogy egykor István király is kérte – hogy vigyázzon ránk, az országra” – fejtette ki Orosz Ildikó elnök asszony.

A köszöntőket követően Majnek Antal püspök és Radvánszky Ferenc, Mezőkaszony református lelkésze áldotta meg a szobrot, és kérték Isten áldását a jelenlévők életére.

Az esemény záróakkordjaként a jelenlévők elhelyezhették az emlékezés koszorúit a szobor talapzatánál. A szoboravatás hangulatát a Mezőkaszonyi Református Asszonykórus dalai tették még emelkedettebbé.

Kurmay Anita


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »