Megmarad a brit–amerikai jó kapcsolat

Megmarad a brit–amerikai jó kapcsolat

Boris Johnson külügyminiszter rövid látogatást tett az Egyesült Államokban, hogy találkozzon a Donald Trump megválasztott elnök január 20-i hatalomra lépését előkészítő stábbal, s ezzel mintegy jelezze: bármennyire is felforgató történéseken van túl az angolszász világ két legfontosabb szövetségese a politikai kívülálló amerikai mágnás megválasztásával és a Nagy-Britannia uniós kilépéséről döntő brexitnépszavazás sikerével, az úgynevezett különleges kapcsolat megmarad.

Johnson az első brit kabinettag, aki személyesen találkozott a felálló amerikai adminisztráció meghatározó tagjaival, így Trump vejével, a külpolitikai irányvonal kijelölésében roppant befolyásosnak gondolt Jared Kushnerrel, illetve Steve Bannon stratégával. Ezt követően a szigetország külügyminisztere a teljesen republikánus uralom alatt lévő amerikai törvényhozás meghatározó figuráival találkozott. A megbeszéléseken Szíria, Kína és Oroszország kérdése szerepelt kiemelt helyen, hisz ezek azok a tételek, amelyekkel kapcsolatban gyors döntésekre lesz szükség Donald Trump Fehér Házba költözése után. A logika ugyan azt diktálta volna, hogy Johnson találkozzon leendő amerikai kollégájával, Rex Tillersonnal is, akit Trump decemberben jelölt a State Department élére, ám a protokoll szerint amíg az üzletembert nem erősítik meg tisztségében, kerülendők a hivatalos találkozások más országok diplomáciai testületének tagjaival.

Trump és a posztbrexit népszavazási brit kabinet közötti kapcsolatok nem voltak mentesek a kellemetlen percektől: a megválasztott amerikai elnök például sikere után nem sokkal kijelentette, szívesen venné, ha London Nigel Farage-t, az uniós távozásért leghangosabban kampányoló Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) egykori vezérét jelölné londoni nagykövetnek. Nem sokat kellett várni, míg Hillary Clinton legyőzőjének Twitter-üzenetét a Theresa May vezette brit kormány kikérte magának.

Tavasszal csúcstalálkozójuk lesz a feleknek

A példátlan politikai helyzet és a nagy figyelmet kapott incidens dacára azért a kétoldalú „különleges kapcsolatok” rutinja nem mozdítható ki csak úgy az egyensúlyából: a népszavazási kudarc után lemondott David Cameron távozásával a miniszterelnöki székbe emelkedett May novemberi megválasztása óta már kétszer beszélt Trumppal telefonon, és karácsony előtt a brit vezérkar főnöke, Sir Stuart Peach is látogatást tett a tengerentúlon. Nem sokkal Johnson látogatása előtt pedig a megválasztott amerikai elnök közhelyeket pufogtatva küldött pozitív üzenetet Londonba, mondván, mennyire várja a tavaszi csúcstalálkozót, Nagy-Britanniát régi szövetségesnek és nagyon különlegesnek nevezve. Maga Johnson azt nyilatkozta, hogy főnöke nem sokkal a beiktatás után repül Washingtonba.

Elemzők szerint a briteket két cél hajtja. Nemzetállamként tető alá hozni az amerikaiakkal azokat a szabadkereskedelmi egyezségeket, melyeket az Európai Uniónak az Obama-adminisztráció minden igyekezete ellenére nem sikerült a transzatlanti kereskedelmi és befektetési partnerség (TTIP) égisze alatt; illetve eltántorítani Trumpot az orosz kapcsolatok normalizálásától.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017. 01. 10.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »