Meglepőt húzott Szaúd-Arábia

Meglepőt húzott Szaúd-Arábia

Meglepte a befektetőket az ország, amely váratlanul 11 milliárd dollár értékben bocsátott ki eurodollárkötvényt.

A The Wall Street Journal értesülései szerint Szaúd-Arábia a hasonló ügyletekre jellemző hosszadalmas roadshow nélkül adott el kötvényeket külföldi befektetőknek kedden, 2016 óta immár negyedik alkalommal. Külön érdekesség, hogy mindez éppen egy nappal azután történt, hogy Katar megkezdte a saját kötvényeit bemutató és népszerűsítő külföldi körutat.

Szaúd-Arábia a kötvénykibocsátással keresztbe húzhatja Katar számításait,

táplálva azokat az aggodalmakat, hogy a két ország közötti diplomáciai szembenállás átterjedt a pénzügyi szektorra.

Hírdetés

Katar közel két év óta először lép ki a nemzetközi pénzpiacokra, hogy tőkét gyűjtsön. Bankárok szerint valószínűleg kedvezőbb feltételeket kell ajánlania a befektetőknek, mint Szaúd-Arábiának, ha el akarja érni célját.

Szaúd-Arábia 4,5 milliárd dollár értékben adott el hétéves kötvényt, amelynek hozama 140 bázisponttal haladja meg a hasonló amerikai államkötvényekét. A 12 éves kötvényeket 175 bázispontos, a 2049-ben lejáró papírokat pedig 210 bázispontos felárral értékesítették 3 milliárd, illetve 3,5 milliárd dollár értékben.

A Perzsa(Arab)-öböl térségében fekvő olajkitermelő országok az olajárak 2014-es összeomlása után szembesültek azzal, hogy az állami költségvetésekben hatalmas hiányok alakultak ki a tervezettnél jóval kisebb olajbevételek miatt.

A deficit fedezésének érdekében arra kényszerültek, hogy a nemzetközi pénzpiacokon szerezzenek pénzt kötvénykibocsátásokkal. Szaúd-Arábia a három korábbi kötvénykibocsátással összesen 39 milliárd dollárt gyűjtött össze.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »