Meglepően optimisták a magyar fiatalok

Meglepően optimisták a magyar fiatalok

Nagyon magabiztosan gondolnak nyugdíjas éveikre a fiatalok, többségük abban bízik, hogy állami nyugdíját jelentős mértékben ki tudja egészíteni saját megtakarításából származó jövedelmével.

A magyar 18–59 éves lakosság a jelenleginél érezhetően nehezebb anyagi helyzetre, romló életszínvonalra számít nyugdíjas éveiben – derül ki a Groupama Biztosító és az NRC Marketingkutató által közösen végzett országos online kutatásból.

Szembetűnő ugyanakkor ezen belül a legfiatalabb korosztály átlagot meghaladó optimizmusa. A 18–29 évesek többsége ugyanis szinte minden kiadásról úgy gondolja, hogy fedezni tudja majd nyugdíjasként, és az alapvető szükségletek mellett luxustermékeket is megengedhet majd magának.

Így például míg a közvetlenül nyugdíj előtt állók csupán 30 százaléka gondolja úgy, hogy megengedhet majd magának egy wellnesshétvégét, addig a 18–29 éves korosztály közel fele számít arra, hogy ez elérhető lesz számára.

De ugyanígy nagy különbség van a korosztályok között abban is, ahogyan a fizetős egészségügyi szolgáltatások igénybevételéről vagy a kultúrával kapcsolatos költésekről nyilatkoznak: a fiatalok minden tekintetben jóval optimistábban ítélik meg várható nyugdíjaskori életszínvonalukat.

A válaszokból az is kiderült, hogy a kedvezőbb jövőképet a fiatalok elsősorban alternatív bevételekre, és nem az állami nyugdíjra alapozzák.

Míg az ötvenes nemzedék úgy számol, bevételének még kétharmadát (67 százalékát) biztosítja az állami apanázs, addig a munkaerőpiacra csak most belépő, húszas éveit taposó Y generáció úgy kalkulál: időskori jövedelmének csak alig több, mint harmada, 37 százaléka jön majd az államtól.

A fiatalok a nyugdíjaskori bevételük nagyjából harmadát korábbi megtakarításaikból származó jövedelemből remélik.

Így például 5 százalékuk ingatlan kiadásából, nyugdíjcélú és 13 százalékuk egyéb megtakarításból várja. A maradék egyharmad jelentős része, 12 százaléka pedig a nyugdíjasként végzett munkából és vállalkozásból (6 százalék) származik majd, de a gyerekeitől, leendő unokáitól származó támogatásra is számít a fiatalok nyolc százaléka.

Ezzel ellentétben az ötvenesek úgy gondolják, hogy nyugdíjas korukban bevételük legfeljebb ötöde származik majd a korábbi megtakarításaikból, és mindössze 10 százalékot tehet ki a munkából származó bevétel. A következő években nyugdíjba vonulók a közvetlen családtagok támogatására is kisebb mértékben, 3 százaléknyian számítanak, mint a mostani fiatalok.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »