Meglepődtek a kiskunhalasiak

Meglepődtek a kiskunhalasiak

Derült égből villámcsapásként érte a helyieket a hír, hogy tegnap újabb befogadóállomás nyílt Kiskunhalason. Az önkormányzat egy hete még arról fogadott el nyilatkozatot, hogy a településen működő befogadótábort is bezárják. A civilek felháborodtak.

Teljesen váratlanul érte a kiskunhalasiakat a Belügyminisztérium csütörtök délutáni bejelentése, miszerint másnaptól a már létező őrzött befogadóállomás mellett egy kétszáz férőhelyes, nyitott, ideiglenes befogadóállomás is megkezdi működését a településen. Szerettük volna megtudni Fülöp Róberttől, Kiskunhalas polgármesterétől, mikor értesültek az újabb befogadóállomásról és mi a véleménye róla, de a köztisztviselők napja miatt (munkaszüneti nap) nem találtuk a hivatalban. Elértük ugyanakkor Farkas Gergelyt, a Jobbik helyi választókerületi elnökét, aki országgyűlési képviselő is. A politikus szerint mindez azért is váratlan fordulat, mert egy héttel előtte, a helyi önkormányzat rendkívüli testületi ülésén – a fideszes többség támogatásával – elfogadtak egy nyilatkozatot, amelyben a kiskunhalasi őrzött befogadóállomás bezárását szorgalmazták. Farkas leszögezte: a kormánypárti képviselők részéről ez pálfordulás volt, hiszen korábban nem kérdőjelezték meg a befogadóállomás létjogosultságát. Éppen ezért föl is merült az ülésen, nem egy nyitott tábor létrehozásának terve áll-e a háttérben. A város vezetősége azonban tagadta, hogy ilyesmiről lenne szó.

Farkas Gergely úgy véli, a történtekkel a város vezetősége „házhoz ment a pofonért”, hiszen ezzel csak azt bizonyították be, milyen gyenge lobbierővel rendelkezik országos szinten a polgármester és a város parlamenti képviselője. A politikus szerint ugyanakkor nehezíti a helyzetet, hogy a migránstábor több száz helyi embernek biztosít munkát. Szerinte részben a város kötelessége más elhelyezkedési lehetőséget biztosítani az embereknek, részben a kormányé az ott dolgozók továbbfoglalkoztatásának megoldása.

Felháborító, hogy a helyiek megkérdezése nélkül döntöttek az új befogadóállomásról – ezt már Györgyi János, a Konok Kunok Motorosklub elnöke mondta lapunknak. A helyi civil szervezet – amely deklaráltan politikamentes – a bejelentés nyomán egyből a város vezetőségéhez fordult, és az ügyben a jövő kedden közös lakossági fórumot tartanak. – Nem vagyunk hívei a tüntetéseknek, de a hangunkat hallatni kell! Nem a kormányt, vagy a polgármestert támadjuk, csak szeretnénk tájékoztatást kapni a migrációs ügyben. A mi célunk a halasi emberek lelki nyugalmának a megőrzése! – szögezte le. Beszélt arról is, hogy van alternatív javaslatuk arra, mit lehetne tenni: Szeged ugyanis többször hangot adott annak, szívesen látja a migránsokat.

A Belügyminisztérium állásfoglalása a témában, hogy az új befogadóállomás megnyitására azért van szükség, mert „Brüsszel elhibázott bevándorláspolitikája miatt” továbbra is jelentős a migrációs nyomás. Idén már 230 ezer bevándorló érkezett Európába, Magyarországon 22 ezer fölé emelkedett a beadott menedékkérelmek száma. A tranzitzónákon keresztül érkező 5100 menedékkérő közül több mint 4600 „sérülékeny csoporthoz” tartozó embert – köztük kisgyermekes családokat, idős, illetve beteg embereket – szállítottak át valamelyik befogadóintézménybe, esetükben ugyanis nem alkalmazható a határon lefolytatott eljárás.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 02.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »