Meglepődik, ha megtudja, ki követheti Áder Jánost

Balog Zoltánt látna legszívesebben a Sándor-palotában Orbán Viktor 2017-től, ha Áder János nem vállal még egy ciklust – írja a kormányfőhöz közel álló forrásokra hivatkozva a Nol.hu.

A Népszabadság értesülése szerint már a kormányülésen is szóba került, hogy „szíve szerint” Balog Zoltánt jelölné államfőnek a miniszterelnök. A miniszterek előtt csak közvetve beszélt Orbán a témáról, de a lap forrása szerint egyértelműen Balogra utalt a kormányfő által elmondott dilemma: lehet-e református az államfő, ha az ország miniszterelnöke is református? Az egyik kormánytag úgy tudja, hogy Orbán már tett is utalást Balog Zoltánnak az elképzeléséről.

Orbán Viktor nem szeretné, ha Balog miatt ellenérzés támadna Erdő Péter esztergom-budapesti érsekben és a katolikus egyházban. A Népszabadsághoz eljutott információk szerint az emberi erőforrások miniszterét Kövét László ajánlotta a kormányfőnek azután, hogy hozzá is eljutottak olyan hírek, miszerint a köztársaságielnök-jelöltek listáján az Országgyűlés elnökének a nevét sorolják az első helyre.

Balog Zoltán ismerői örömmel értesültek a kormányfő tervéről, ugyanakkor „más neveket is hallani az államfői poszt várományosaként. (…) Most Maróth Miklós Széchenyi-díjas akadémikusra, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem volt dékánjára is felhívták Orbán Viktor figyelmét” – írja a lap.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »