Meglepő eredményre jöttek rá a kutatók: ez árt a gyerekeknek

Összefüggés van a légszennyezés és a gyerekek mentális betegségei között egy nagy léptékű svéd kutatás szerint.

A kutatók megállapították, hogy a légyszennyezés viszonylag kicsi növekedése is jelentősen megnöveli a pszichiátriai kezelések számát. Ez volt az első tanulmány, amelyik kapcsolatot talált a két jelenség között. Az eredmények összhangban állnak azokkal a kutatásokkal, amelyek szerint a légszennyezés hatással lehet a mentális és kognitív egészségre. A gyerekek pedig különösen érzékenyek a rossz levegőre.

A British Medical Journal Openben megjelent tanulmány szerzői több mint 500 ezer, 18 év alatti gyereknél vizsgálták meg, mennyire vannak kitéve légszennyezésnek. Az adatokat összevetették a mentális betegségekre felírt gyógyszerek adataival. A vizsgált orvosságok spektruma a nyugtatóktól a pszichózisokat kezelő szerekig terjedt.

“Az eredmények azt is megmutatják, hogy a leginkább a közlekedésből származó légszennyezés csökkentésével kevesebb pszichiátriai betegség lenne a gyerekek és a tizenévesek körében”- mondta a kutatás vezetője.

A londoni King’s College kutatója elmondta, a gyerekek azért is különösen érzékenyek a levegő minőségére, mert sokkal aktívabbak, így többet szívnak magukba a piszkos levegőből. Emellett a fejlődő szervek is sebezhetőbbek.

Az új kutatás meglepetést okozott, mivel Svédország levegője viszonylag tiszta, a tudósok mégis kimutatták a kapcsolatot a légszennyezés és a gyerekkori mentális betegségek között.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének májusi jelentése szerint a világ városainak légyszennyezése riasztó mértékben növekszik. Szeptemberi jelentésük szerint világszerte hárommillió ember halálát okozza évente az egészségtelen levegő – írja az MTI.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Növeli a halvaszülés kockázatát a légszennyezettségA légszennyezés növeli a szívbetegségek előfordulási gyakoriságátAkár 900 ezren is meghalhatnak 2030-ig a légszennyezettség miattRovatok: NetTechTelepülés: VilágCímkék: tudomány, érdekes tudomány, káros anyagok, légszennyezettségForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »