Megközelítette a negatív rekordot az északi-sarki jég kiterjedése

Megközelítette az eddig mért minimumot az északi-sarki tengeri jég kiterjedése 2016-ban: szeptember 10-én 4,14 millió négyzetkilométernyi volt a jégtakaró, 2012-ben 3,39 millió négyzetkilométerrel dőlt meg a negatív rekord.

Az Északi-sark tengeri jege ősszel és télen növekszik, tavasszal és nyáron csökken. A jégfelület nagyságát hosszú ideje tekintik a tudósok a Föld éghajlati változásait érzékenyen jelző rendszernek – olvasható a BBC weboldalán.

A tengeri jég kiterjedését a Colorado állambeli Boulderben lévő amerikai országos hó- és jégadatközpont (NSIDC) követi nyomon műholdas mérésekkel. A központ felhívta a figyelmet arra, hogy adataik egyelőre előzetesek, a szelek még tovább apaszthatják a jégtakarót.

“A számok azt sugallják, hogy a következő években az egyre jellemzőbbé váló melegebb hőmérséklet miatt további drámai olvadással kell számolnunk” – magyarázta Ted Scambos, a központ vezető kutatója.

Meglepte a kutatókat

A tengeri jég idei legkisebb kiterjedése meglepte a tudósokat, akik úgy vélték, az alacsony légköri nyomás, valamint a júniusban és júliusban gyakran felhős ég lelassíthatta az olvadást.

“Figyelemre méltó, hogy idén a jégtakaró a második legkisebbre zsugorodott, különösen azok után, ahogy júniusban és júliusban zajlott az olvadás. Ez a két kulcshónap, mivel ekkor 24 órán keresztül süt a nap az Északi-sarkon, és idén ebben az időszakban alábbhagyott az olvadás” – mutatott rá Walt Meier, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) jégkutatója.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Nem tudják megállítani a gleccserek olvadásátNézze, itt a globális felmelegedés újabb jele: kis tavak jelentek meg az AntarktiszonSiker a globális felmelegedés elleni harcban: kővé dermesztik a szén-dioxidotRovatok: NetTechTelepülés: VilágCímkék: tudomány, kutatás, olvadás, melegrekord, Északi-Sark, jégolvadás, klímaváltozás, globális felmelegedésForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »