Megkongatták a vészharangot: válsághelyzetbe került az európai acélipar

Megkongatták a vészharangot: válsághelyzetbe került az európai acélipar

Válsághelyzetbe került az európai acéltermelés az olcsó, harmadik országokból származó acéltermékek árleszorító hatása miatt – derül ki a Világgazdaság mai cikkéből. Az Európai acélgyártókat tömörítő Eurofer „hatékony piacvédelmet sürget”.

A lap közlése szerint bár Magyarországon is érződnek az európai piac kedvezőtlen hatásai, egyelőre nem volt szükség radikális intézkedésekre.

Erre egyelőre még Szlovákiában sem volt példa, de a kassai vasműben májusban és júniusban is rövidített munkaheteket vezettek be.

Hírdetés

Az Európai Unió három-négy évvel ezelőtt már bevezetett importvámokat az uniós acélipar védelmére, a kínai durvalemezre például 70 százalékos behozatali vámot rótt ki, amit tavaly 20-25 százalékos pótlólagos illetékkel egészített ki, valamit évente 5 százalékkal növekvő kvótával korlátozza a harmadik (nem uniós) országokból származó behozatalt.

„Bár a célját elérte, a túlkínálat megmaradt, ugyanis sokkal jobban csökkent az EU belső acélkereslete, mint az importja. Emiatt az árak estek, az ötvözetlen acéllemez az idén 20-25 százalékkal kerül kevesebbe, mint tavaly.”

írja a VG, hozzátéve, hogy a gyártási költségek mindeközben emelkedtek is a bérnövekedés, és az energiaárak valamint a kokszolható szén árának növekedése miatt.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »