Megkímélné a civileket Franciaország

Megkímélné a civileket Franciaország

Franciaország közvetítene a törökök és kurdok között Szíriában, hogy kevesebb civil áldozat legyen. Ezt Emanuell Macron francia elnök közölte. A török hadsereg az év elején indított offenzívát Szíria északi részén a kurdok ellen. A közel-keleti országban zajló harcokról az amerikai elnök és az orosz külügyminiszter is azt mondta csütörtökön, hogy hamarosan véget érhetnek.

Önkéntes mentők mellett csapódott be rakéta Szíriában, Dúma városában. Ez az utolsó település, ami az Asszad-ellenes lázadók irányítása alatt van. A másik ellenzéki várost, Gútát március közepén foglalta el az orosz támogatást élvező szír hadsereg.

Ha garanciát kapunk minden harcoló féltől, akkor elkezdjük a segélyek szállítását Dúmába. A városból sok civil próbál menekülni, ahogy a legutóbbi ostromok idején is láttuk. Rajtuk is segíteni kell – mondta az ENSZ koordinátora, Ali Al-Za’Tari.

Az orosz külügy szerint az általuk terroristának nevezett ellenzékiekkel szemben indított hadjárat heteken belül véget érhet. A felkelőket, akik ellen az oroszok harcolnak, Amerika támogatja. Donald Trump is arról beszélt, hogy az Egyesült Államok hamarosan ott hagyja Szíriát.

Hírdetés

Én eleve elleneztem a szárazföldi beavatkozást a közel-keleten, de miután leszámoltunk az Iszlám Állam terrorszervezettel, végképp ott kell hagynunk Szíriát és hazajönni hamarosan. Nem soká. Tényleg hamarosan – ígérte Trump, akinek egyébként kampányígérete is volt az amerikai katonák hazarendelése.

Az amerikai támogatású felkelők és az orosz támogatású szír hadsereg harca mellett Szíriában egy másik háború is zajlik. Észak felől a török hadsereg tört be és elfoglalták a szintén amerikai támogatású kurdok központját. A törökök azt akarják megakadályozni, hogy a szíriai kurdok megerősödjenek és a törökországi kurdokkal összefogva saját államot hozzanak létre. Mivel a kurdok segítettek az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzésében, az ellenük folytatott hadjáratot a NATO is elítéli.

A török állam megszállóként viselkedik. Egy másik ország területén háborúznak, megsértik a kurd autonómiát, megpróbálják elüldözni vagy megfélemlíteni a kurd kisebbséget. Az egyre inkább diktatórikusan viselkedő Törökország megpróbálja a török akaratot rákényszeríteni a közel-keletre – mondta egy franciaországi kurd aktivista.

Franciaországban az elmúlt hetekben több török-ellenes kurd tüntetés volt. Emanuell Macron francia elnök március végén közölte, hogy szívesen közvetít a törökök és kurdok között. Csak a török offenzívának 260 civil halottja volt és negyedmillióan menekültek el. A hat éve tartó szíriai háborúnak 450 ezer civil halottja van és 12 millió menekültje van.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »