Megkezdte munkáját az Amazónia térségével foglalkozó rendkívüli püspöki szinódus

Megkezdte munkáját az Amazónia térségével foglalkozó rendkívüli püspöki szinódus

Vasárnap szentmisével nyitotta meg Ferenc pápa az Amazónia térségével foglalkozó rendkívüli püspöki szinódust. Az első plenáris ülés október 7-én, hétfőn reggel kezdődött. A VI. Pál terembe ünnepélyes körmenetben vonultak be a szinódusi atyák és küldöttek.

A Szent Péter-bazilikában reggel kilenc órakor a szinódus résztvevőinek jelenlétében Ferenc pápa megáldotta az Amazonas-medencét jelképező tárgyakat: egy fából faragott kenut és a hozzá tartozó evezőket, hálókat, vesszőkosarakat.

A szinódusi atyák és küldöttek ezután körmenetben haladtak a bazilikából kilépve a tér bal oldali Nagy Károly-szárnya mellett a VI. Pál terem felé.

A körmeneten őslakosok is részt vettek, hagyományos népviseletben, képviselve a mintegy hárommillió amazóniai embert, akiknek lelkipásztori ellátásáról szeretne gondoskodni a szinódus. Az amazóniai őslakosok a körmenetben a vállukon vitték a kenut és a többi jelképet, amiket a szinódusi teremben az elnökség emelvénye előtt helyeztek el.

Hírdetés

A szinódus bevezető imája után az elnöki székben ülő Ferenc pápa jelenlétében Lorenzo Baldisseri bíboros, szinódusi főtitkár és Cláudio Hummes bíboros, szinódusi főrelátor megtartották bevezető jelentésüket.

Ferenc pápa nyitóbeszédének fordítását hamarosan olvashatják honlapunkon.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »