Megkezdõdött Victor Ponta korrupciós ügyének tárgyalása

Megkezdődött Victor Ponta volt miniszterelnök korrupciós ügyének érdemi tárgyalása pénteken a bukaresti legfelső bíróságon. A politikus ártatlannak vallotta magát, és nem járult hozzá, hogy ügyét – az esetleges börtönbüntetés időtartamát egyharmaddal csökkentő – egyszerűsített eljárásban tárgyalják. Az ügy másik vádlottja, Dan Șova PDS-s szenátor is elhárította az egyszerűsített eljárást.

Az úgynevezett Turceni-Rovinari ügyben a korrupcióellenes ügyészség (DNA) többrendbeli okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnrészesség gyanújával tavaly szeptemberben küldte bíróság elé az akkor még miniszterelnöki tisztséget betöltő Pontát. A politikus csak két hónappal később, a Colectiv-tragédia miatt kirobbant tüntetéssorozatra hivatkozva mondott le a kormány éléről.

A per eddig előzetes szakaszában volt: a bíróság zárt ülésen formai szempontból ellenőrizte a vádirat törvényességét.

Az ügy arról a két (Turceniben és Rovinariban működő) olténiai hőerőműről kapta a nevét, amely 2007-ben közel egymillió eurós megbízást adott – a vád szerint törvénytelenül – Dan Sova ügyvédi irodájának, amely állítólag Pontának is juttatott a pénzből. Victor Ponta továbbra is mentelmi joggal rendelkező parlamenti képviselő, akit csak azért állíthatott bíróság elé a DNA, mert olyan bűncselekményekkel vádolja, amelyeket – a vádhatóság szerint – ügyvédi minőségében követett el.

Ponta 2007-2008-ban ügyvédként állt üzleti kapcsolatban Sovával, de ebben az időszakban már annak a választókerületnek a parlamenti képviselője volt, amelyben a két állami hőerőmű működik. A DNA szerint Sova ügyvédi irodája nem jutott volna az előnyös állami megrendelésekhez, ha nem tudták volna róla, hogy Victor Ponta parlamenti képviselő támogatását élvezi. (mti)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »