Megkezdődött Simon Peresz temetési szertatása – "megelőző letartóztatások" voltak Izraelben

Megkezdődött Simon Peresz temetési szertatása – "megelőző letartóztatások" voltak Izraelben

A jeruzsálemi Herzl-hegyen ebben az órában zajlik Simon Peresz volt izraeli államelnök temetési szertartása. Az izraeli rendőrség és a belbiztonsági szolgálatok nagy erőkkel és több megelőző intézkedéssel kívánják megelőzni az esetleges terrorcselekményeket, tüntetéseket és kegyeletsértő megnyilvánulásokat Simon Peresz volt államelnök temetése idején. A zsidó állam történetében egy időben soha nem jött össze a világ minden részéből ilyen sok vezető politikus és más közéleti ember, küldöttség, ezért a rendőrségnek és a biztonsági szolgálatoknak az ő biztonságukat is szavatolni kell. Az izraeli rendőrség a temetés biztosítását külön fedőnévvel látta el: „Holnap ebben az időben” – olvasható a Reset Bét izraeli állami rádióadó honlapján és a Válláh!Hádásot hírportálon.

A nyugat-jeruzsálemi Herzl-hegyen már megkezdődött Simon Peresz volt államelnök, miniszterelnök és külügyminiszter temetési szertartása. A zsidó állam fennállása óta a legnagyobb szabású, a legtöbb világhírességet vonzó állami temetést több mint hétezer egyenruhás rendőr biztosítja. Az izraeli rendőrség már tegnap közzétette a temetés zavartalan lebonyolítását és a világ szinte minden országából összesereglett vezető politikusok és más közéleti emberek biztonságára vigyázó különleges művelet fedőnevét, amelyet az Ószövetség 1 Királyok könyve 19,2 verséből vettek: „Holnap ebben az időben”. (A bibliai vers arról szól, hogy Izebel királyné megüzeni Illés prófétának, hogy másokhoz hasonlóan „holnap ebben az időben” őt is elteteti láb alól… – H. J.)

A nyugat-jeruzsálemi Herzl-hegyen a vezető politikusok számára kijelölt temetőben már tegnap megásták a sírt, ahová Pereszt rövidesen eltemetik. Közben az izraeli rendőrség úgynevezett „megelőző letartóztatásokat” hajtott végre országszerte zsidók és arabok körében egyaránt. A hatósági elővigyázatosság arra irányul, nehogy egyesek tüntetéssel, terrorcselekmények elkövetésével, illetve kegyeletsértő megnyilvánulásokkal megzavarják a temetés lefolyását, illetve veszélyeztessék a szertartáson részt vevők testi épségét. Ma reggel hét órától lezárták a Herz-hegyre vezető utakat, az ott parkoló járműveket a rendőrség elszállítja. Időnkén hosszabb-rövidebb időre a Jeruzsálem – Tel-Aviv 1-es számú autóút forgalmát is leállították, illetve állítják a delegációk érkezése és távozása miatt.

Közben már tegnap megérkezett Izraelbe a többi között „a nagy barát”, Bill Clinton volt, illetve Barack Obama jelenlegi amerikai elnök. Obama az Ígéret földjére lépve újfent bizonygatta Washington elkötelezettségét a zsidó állam biztonsága iránt. Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője még a temetés előtt az izraeli-palesztin béketárgyalások fonalának fölvételének lehetőségéről értekezett a béke elkötelezett hívével, Binjámin Netanjáhuval Nyugat-Jeruzsálemben, a miniszterelnöki rezidencián.

A jeruzsálemi temetésen megjelent Máhmúd Abbász (Ábú Mázen) palesztin elnök is, aki kézfogással részvétét fejezte Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnöknek.

Hering J. – Kuruc.info

Frissítés: Orbán Viktor magyar miniszterelnök is jelen van Jeruzsálemben Simon Peresz még most is tartó temetésén. Az Izraeli Televízió közvetítésének kimerevített képén látható, amint éppen Mahmúd Abbász palesztin elnök mellett bánkódik a díszvendégeknek kijelölt helyen. (Már sokan és sokszor hasonlították sorsunkat a palesztinokéhoz… – H.J.)

H. J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »