Megkezdődött Kijevben a Viktor Medvedcsuk elleni eljárás

Megkezdődött az eljárás csütörtökön Kijevben a Vlagyimir Putyin orosz elnök komájaként emlegetett Viktor Medvedcsuk ukrán oligarcha és vezető ellenzéki politikus ellen, az illetékes bíróság az estig tartó ülés végén úgy döntött, hogy egész napos házi őrizetet rendel el a hazaárulással és Ukrajna gazdasági érdekeinek „aláaknázásával” meggyanúsított Medvedcsuk számára.

A határozat értelmében Medvedcsuk július 9-ig nem hagyhathja el lakhelyét.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál korábban úgy értesült, hogy a főügyészség több mint 300 millió hrivnya (3,2 milliárd forint) óvadék kiszabását kérte.

Medvedcsuk a Pecserszk kerületi bírósághoz érkezve közölte újságírókkal, hogy nincs pénze óvadékra, mivel összes számláját zárolták, de „van sok barátja”, akik leteszik majd helyette a kiszabott összeget. A bírósági épület előtt a hírportál szerint több tucat sportos külsejű férfi gyűlt össze. Arra a kérdésre, kik ők, Medvedcsuk azt mondta, hogy az „ügye iránt nem közömbös emberek, akik támogatják őt, valamint civil szervezetek tagjai”. Azt viszont tagadta, hogy a személyes testőrei lennének.

Az oligarcha előző nap, amikor a főügyészségen átvette a meggyanúsításáról szóló iratokat, az ellene indított eljárást „politikailag motiváltnak” nevezte.

Medvedcsukot kedden gyanúsította meg a főügyészség hazaárulással és Ukrajna gazdasági érdekeinek „aláaknázásával”. Az utóbbi állítás szerint megpróbált átjátszani Oroszországnak egy fontos, a Krím félsziget partjainál lévő kőolaj- és gázlelőhelyet.

Hírdetés

Az ügyirat szerint 2012-ben engedélyt kapott egyik vállalata számára a Krím félsziget partjainál, Feodoszijától 75 kilométerre a Fekete-tengerben lévő kőolaj- és földgázlelőhely továbbfejlesztésére. A lelőhely tartalékainak értékét mintegy 38,85 milliárd hrivnyára, azaz körülbelül 412 milliárd forintra becsülik. Miután 2014-ben Oroszország önkényesen elcsatolta a Krímet Ukrajnától, Medvedcsuk 2015-ben tárgyalásokat folytatott az Ukrajna által agresszornak minősített Oroszország képviselőivel ennek a vállalkozásnak az újbóli bejegyzéséről és az ásványkincsek kitermeléséről, amelyet Ukrajna továbbra is saját erőforrásának tekint.

Hazaárulással pedig azért vádolják, mert a gyanú alapján titkos katonai információkat adott át tavaly egy ukrán katonai alakulatról Oroszországnak.

Medvedcsuk lányának Vlagyimir Putyin a keresztapja, ezért emlegetik az orosz elnök „komájaként”. A politikus a szovjet időkben ügyvédként kezdte karrierjét. Felróják neki, hogy Vaszil Sztusz ismert ukrán disszidens és emberi jogi aktivista költő kijelölt védőjeként 1980-ban a legszigorúbb büntetést kérte védencére, akit tíz év büntetőtáborra ítéltek. Sztusz öt évvel később, 1985-ben a Perm környéki börtöntelepen, ahol raboskodott, éhségsztrájkot kezdett és belehalt.

Medvedcsuk 1998-2004 között a Szociáldemokrata Párt elnöke volt, amely Leonyid Kucsma elnökségének utolsó éveiben a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkezett.

Emellett hatalmas befolyásra tett szert 2002-2005 között mint Kucsma elnöki adminisztrációjának vezetője. A 2004-es „narancsos forradalom” után kissé háttérbe vonult, de az utóbbi években újra előtérbe került a Moszkva-barát politikusok által létrehozott Ellenzéki Platform – Életért párttal, amely egyes elemzők szerint mostanra komoly riválisa lett Zelenszkij pártjának.

Medvedcsuk rendszeresen folytat a kijevi vezetéssel nem egyeztetett különtárgyalásokat Putyinnal fogolycseréről, a Donyec-medencei helyzet rendezéséről, és ukrán-orosz gazdasági, kereskedelmi kérdésekről. Egyik szószólója annak a Moszkva által támogatott, ám Kijev által határozottan elutasított elképzelésnek, hogy Ukrajna alakuljon szövetségi állammá.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »