Megkezdődött Cserháti Ferenc püspök észak-amerikai lelkipásztori látogatása

Megkezdődött Cserháti Ferenc püspök észak-amerikai lelkipásztori látogatása

Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök az Egyesült Államok északi részén található magyar plébániákon kezdte meg lelkipásztori látogatását. A püspök április 18-i programjáról Juhász Imre káplán tájékoztatta szerkesztőségünket.

Április 18-án reggel Cserháti Ferenc püspök Juhász Imrével, a New Brunswick-i Szent László tiszteletére szentelt magyar templom és a Szent Család-plébánia káplánjával folytatott megbeszélést a Szent László-templomban folyó munkáról és a Szent László-plébánia jogi személyként való megszüntetése után kialakult helyzetről, valamint tájékozódott a New York-i eseményekről is.

Ezután New Yorkba, a Magyar Főkonzulátusra érkezett a püspök, ahol Kumin Ferenc főkonzullal és Szakács Imre konzullal a helyi Szent István-templom bezárását követő állapotot vitatták meg.

Délután James Boniface Ramsey, a New York-i Szent József német templom plébánosa fogadta Cserháti Ferenc püspököt. A magyar templom bezárását követően a német templom lelkipásztora fogadta be saját templomába a templom nélkül maradt magyar híveket.

A találkozó után Cserháti Ferenc szentmisét mutatott be a Szent József-templomban James Boniface Ramsey-vel, Vas László passaici, Juhász Imre New Brunswick-i és Csete Iván New York-i lelkipásztorok koncelebrálásával. A szentmise keretében elsőáldozásra is sor került. Ezt követően a világi bizottság fogadást adott a magyar püspök tiszteletére, ahol a hívek személyesen találkozhattak Cserháti Ferenccel, illetve a New York-i Magyar Színház előadását is megtekinthették a jelenlévők.

* * *

Cserháti Ferenc április 17-én, vasárnap a passaici (New Jersey állam) Szent István magyar templomban ünnepi szentmisét mutatott be és kiszolgáltatta a bérmálás szentségét az egyházközség fiataljai részére.

A külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök április 19-én a washingtoni magyarsággal találkozott a tavaly felszentelt Magyarok Nagyasszonya-kápolnában.

A lelkipásztori út során a püspök több magyar közösséget is meglátogat az USA-ban, illetve Kanadában, majd május 10. és 12. között részt vesz a Kanadai Magyar Papi Egység találkozóján.

Fotó: Juhász Imre (Szent László-templom, New Brunswick)

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »