Megkezdődött Budapesten a 10. Nemzeti Vágta

Megkezdődött Budapesten a 10. Nemzeti Vágta

BUDAPEST. Hagyományõrzõ lovas díszegységek felvonulásával, a Hõsök emlékkövének megkoszorúzásával és a versengõ 72 település lovasainak ünnepélyes fogadalomtételével szombaton megkezdõdött a 10. Nemzeti Vágta Budapesten, a Hõsök tere körül kialakított különleges pályán.

"A 10 éves Nemzeti Vágta képessé vált megmutatni minden erényét. Összegyûjti a magyarokat a szélrózsa minden irányából, hogy egyesüljenek hagyományaik megélésében. A vágta immáron nemcsak egy versenysorozat, hanem a Kárpát-medence és a világ magyarságának legnagyobb lovas eseménye" – mondta ünnepi megnyitó beszédében Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Hozzátette: a huszárság méltán szerzett hírnevet Európában és világszerte a történelem során. Köszönetet mondott a hagyományok újjáélesztéséért többek között a fennállása 25. évfordulóját ünneplõ Magyar Huszár és Katonai Hagyományõrzõ Szövetségnek, a vágta szervezõinek és a versenyen indulóknak is.

"Tíz éve a vágta alapítói mertek nagyot álmodni, a lovaglás, a lovak és a hagyományõrzés szeretetét akarták megosztani mindenkivel" – emlékezett vissza beszédében Székely Tibor, a vágta fõkapitánya.

Az ünnepi beszédek után Vargha Tamás és Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta és a Magyar Lovas Szövetség elnöke az emlékezés koszorúit helyezte el a Magyar Hõsök Emlékmûvénél. Majd 100 hagyományõrzõ huszár által végrehajtott karusszel formáció bemutatóját követõen bevonultak a résztvevõ 72 település versenyzõi és megtették ünnepélyes fogadalmukat.

A megnyitón felvonultak az ország különbözõ tájairól és határon túlról érkezett hagyományõrzõ csoportok, a Kassai Lajos Lovasíjász Iskola tagjai és a Gyõri Ördöglovasok is, akik a kétnapos vágta során külön bemutatón is szórakoztatják a közönséget.

A délután elsõ versenyprogramja a kishuszár vágta elõfutamai, majd elkezdõdnek a települések elõfutamai is. Kora estig a versenypálya közönsége megtekintheti a fogatvágta elõfutamait is. A futamok szünetében szüreti felvonulás és a vágta tánccsoportjának elõadása lesz látható. Este lovas táncosok közremûködésével fellép az Ország Táncháza, majd a versenypályán különleges hortobágyi méneshajtás és tüzes vágta lesz.

A korábbi évek hagyományainak megfelelõen az Andrássy utat idén is lezárták a forgalom elõl, hogy helyet adhasson az egyes településeket bemutató vásári forgatagnak, a Vágta Korzónak. A Városligetben a Napozóréten felállított történelmi huszártábor katonái azt mutatják be, miként éltek az egykori vitézek.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) Közmédia sátra és a Fölszállott a páva színpad televíziós mûsorvezetõkkel, a közmédia produkcióinak fellépõivel és gyerekprogramokkal várja vendégeit mindkét nap.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »