Megkezdődött az uniós állam- és kormányfők találkozója Brüsszelben

Háromnapos csúcsértekezlet kezdődött szerdán Brüsszelben: először az uniós tagállamok vezetői tanácskoznak a megszokott keretek között, főként a Brexitről, a belső biztonságról és a migrációról, majd ezután sor kerül a 12. Ázsia-Európa (ASEM) csúcstalálkozóra 51 ország állam- és kormányfőjének részvételével.

A nyitónap teljes egészében az Egyesült Királyság kilépésének kérdéséről szól, mivel az eredeti tervek szerint most kellene megállapodni a kiválás feltételeiről, de ez szakértők szerint valószínűleg nem fog sikerülni. A bennmaradó tagállamok vezetőinek munkavacsorájára meghívták a brit kormányfőt, akivel megvitatják a problémás kérdéseket, ezután huszonhetes körben folytatódik az ülés Michel Barnier uniós főtárgyaló részvételével.

Csütörtök reggel az uniós vezetők először az Európai Parlament elnökével egyeztetnek, majd az EU soros elnökségét betöltő Ausztria kancellárja fog tájékoztatni a korábbi döntések végrehajtásának állásáról.

A munkaülésen főként a migrációval és a belső biztonsággal, külügyekkel foglalkoznak majd. Erős üzenetet akarnak küldeni az embercsempészek elleni küzdelemről, a külső határok védelméről, a migrációs származási és tranzitországokkal való együttműködésről. Elsősorban a közelmúltbeli orosz lépésekre reagálva a résztvevők emellett a kiberbiztonság erősítéséről és a vegyi fegyverek használatának visszaszorítását szolgáló új szankciókról is egyeztetnek.

Ezután informális eurócsúcs következik, amelynek fő témája a gazdasági és monetáris unió további elmélyítése.

Hírdetés

Este megtartják az ASEM-csúcs nyitóünnepségét, amelyet gálavacsora követ.

Pénteken a résztvevők az Európa és Ázsia közötti együttműködés megerősítéséről egyeztetnek. Az ülés margóján az Európai Unió szabadkereskedelmi megállapodást ír alá Szingapúrral.

Végezetül pedig csúcsértekezletet tartanak az EU és Dél-Korea, illetve az EU és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) között.

D_MTI20181017006

Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek az Európai Néppárt (EPP) brüsszeli csúcstalálkozója előtt 2018. október 17-én. Mellette  Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár (b) és Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli Állandó Képviselet vezetője (j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »