Megkezdődött a voksolás Ausztráliában és Ázsiában

Megkezdődött az ázsiai magyar külképviseleteken a kötelező betelepítésről rendezett országos népszavazás helyi idő szerint vasárnap reggel. Az amerikai kontinensen már szombaton szavaztak.

A külképviseletek helyi idő szerint reggel 6-tól este 7 óráig várják a voksolókat. Az első Amerikán kívüli szavazóhelyiség Új-Zélandon, Wellingtonban nyílt meg, közép-európai idő szerint este 7 órakor, ide 14 voksolót várnak. Szombat este 9-kor nyitottak a szavazóhelyiségek Ausztráliában (Canberrában és Melbourne-ben), a két szavazóhelyiségbe összesen 70 voksolót várnak.

Az első ázsiai szavazóhelyiség Japánban (Tokió, itt 18 szavazót várnak) és Dél-Koreában (Szöul, 19 szavazó) nyílt meg, közép-európai idő szerint szombaton este 11-kor.

Éjfélkor nyílik meg a Kínai Népköztársaságban Csungking, Sanghaj, Hongkong és Peking szavazóhelyisége, a négy külképviseletre összesen 87 voksolót várnak. A kínai szavazóhelyiségekkel egy időben nyit ki Szingapúr, Ulánbátor és Kuala Lumpur szavazóhelyisége is, ahol 22, 5 illetve 10 voksolót várnak.

Egy óra múlva, közép-európai idő szerint 1 órakor nyit a magyar külképviselet Thaiföldön (Bangkok),  Vietnamban (Hanoi és Ho Si Minh-város) és Indonéziában (Jakarta), ezekbe összesen 55 voksolót várnak.

Közép-európai idő szerint hajnali 2-kor nyitnak a szavazóhelyiségek Kazahsztánban (Asztana és Almati, összesen 18 voksoló). Fél órával később nyit a külképviselet Indiában (Új-Delhi és Mumbai), újabb fél óra múlva pedig Pakisztánban (Iszlámábád) és az oroszországi Jekatyerinburgban, a négy helyen 51-en szeretnének szavazni.

A felsorolt 22 külképviseleten összesen 369 magyar választópolgár kíván voksolni.

A külképviseleteken (Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain) azok adhatják le voksukat, akik szeptember 24-éig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe. A külképviseleteken szombaton és vasárnap  11 231-en szavazhatnak (2014-ben az országgyűlési választáson 28 ezren, az európai parlamenti választáson 7 500-an szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben).

A külképviseleteken a diplomáciai képviselet munkatársai a külképviseleti választási iroda (küvi) tagjai, a küvi vezetője azonban a Külgazdasági és Külügyminisztériumból érkezik. A külképviseleteken nem számolják össze a szavazatokat, hanem az urnákat legkésőbb csütörtök éjfélig Magyarországra szállítják a Nemzeti Választási Irodához, és ott számlálják meg a voksokat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »