Megkezdődött a választási kampány Katalóniában

Megkezdődött a választási kampány Katalóniában

Több elnökjelölt távollétében kezdődött meg a december 21-ei parlamenti választást megelőző hivatalos kampány Katalóniában.

A függetlenségpárti Katalónia Köztársasági Baloldala (ERC) hajnalig tartó kampánynyitó rendezvényén üresen hagyták azon tagjaik székét, akik jelenleg előzetes letartóztatásban vannak a függetlenségi népszavazás illegális megrendezése és a katalán függetlenség október 27-ei parlamenti kinyilvánítása miatt. Köztük van Oriol Junqueras listavezető is.

„Oriol Junqueras továbbra is börtönben van, mert félnek tőle, mert ő az igazság és a remény szimbóluma, és mert tudják, hogy számunkra ő a legjobb jelölt a katalán köztársaság előmozdításához” – hangsúlyozta beszédében Marta Rovira, a párt főtitkára a Vicben tartott rendezvényen.

Felszólalt Carles Mundó volt katalán igazságügyi tanácsos is, akit hétfőn kora este helyeztek óvadék ellenében szabadlábra. „Meg kell nyernünk ezt a választást kétségbevonhatatlanul, hogy megmutassuk az egész világnak: a katalán nép sosem adja fel a szabadság ügyének védelmét” – mondta.

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök Brüsszelből küldött videoüzenetét vetítették le pártja, az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) barcelonai kampánynyitóján. Ezen arról beszélt, hogy a december 21-ei választás az október 1-jei függetlenségi népszavazás második fordulójának tekinthető, és arra kért mindenkit, ne felejtse el, mi is történt azon a napon. Nemzet és alávetettség között kell választani – jelentette ki.

http://mno.hu/

Inés Arrimadas, az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középutas párt elnökjelöltje szerint a választás lehetőséget ad arra, hogy Katalónia visszakapja az autonómiát és az intézményeket, amelyeket Junqueras és Puigdemont veszélybe sodort. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy „a csendes többség tömegesen jelenjen meg a szavazóurnáknál, és azt mondja, hogy elég”. A legutóbbi, hétfőn közzétett közvélemény-kutatás ezt a pártot hozta ki a választás lehetséges győzteseként.

A Katalóniai Szocialisták Pártja (PSC) L’Hospitalet de Llobregatban tartott rendezvényén Miquel Iceta listavezető arról beszélt, hogy ez nem a megosztottság és az árkok pillanata, hanem a párbeszédé és a hidaké, valamint ők azok, akik képesek megteremteni a megbékélést.

„Nálunk a kulcs a helyzet feloldására” – fogalmazott Xavier Domenech, a baloldali Katalónia Közösen (Catalunya en Comú) nevű párt elnökjelöltje szintén a Barcelona melletti L’Hospitalet de Llobregatban rendezett kampánynyitó eseményen. A baloldali párt nem tagja sem a függetlenségi, sem az azzal szemben létrejött másik nagy katalán politikai blokknak. Több közvélemény-kutatás szerint is a mérleg nyelve lehet, ha a választáson a két nagy erő egyike sem szerez kormányzóképes többséget.

Carles Riera, a katalán függetlenségi és baloldali Népi Egység Listája (CUP) első helyén álló politikus a most kezdődő kampányt az elnyomás elleni küzdelemként definiálta a barcelonai nyitóünnepségen, amelyen továbbra is a Spanyolországtól való elszakadás mellett foglaltak állást a résztvevők.

Xavier García Albiol, a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) katalán elnökjelöltje a barcelonai kampánynyitón azt hangsúlyozta: garantálja a jövőt, az együttélést és Spanyolország egységét az, aki rájuk szavaz.

A Néppárt a CIS spanyol társadalomkutató központ hétfői közvélemény-kutatása szerint az utolsó helyen juthat be a katalán törvényhozásba.

A hivatalos választási kampány december 19-éig tart, a jogszabályok szerint a pártok egyenként legfeljebb 3,9 millió eurót (1,2 milliárd forint) költhetnek rá.

Visszavonta az európai elfogatóparancsot a Brüsszelben tartózkodó Carles Puigdemont és leváltott kormánya négy tagja ellen a spanyol legfelső bíróság. Pablo Llarena bíró döntését egyebek mellett azzal indokolta, hogy a politikusoknak, úgy tűnik, szándékukban áll visszatérni Spanyolországba, mivel jelöltek a katalán parlamenti választáson.

http://mno.hu/

Ennek ellenére az öt katalán politikus nem hagyja el Belgiumot – jelentett ki Paul Bekaert, a volt katalán elnök egyik ügyvédje Brüsszelben. Mint mondta, ez nem jelenti azt, hogy védencei azonnal visszatérnének Katalóniába, ugyanis Puigdemont a megismételt katalán parlamenti választás kampányát Belgiumból is folytatni tudja.

A spanyol sajtó bírósági forrásokra hivatkozva azt írta: a nemzeti elfogatóparancs továbbra is érvényben marad a Brüsszelben lévő volt katalán kormánytagokkal szemben.

A La Libre Belgique belga napilap arról számolt be, hogy a spanyol legfelső bíróság keddi döntését követően Jaume Alonso-Cuevillas Sayrol védőügyvéd a katalán televíziónak adott nyilatkozatában kijelentette, Spanyolország attól fél, hogy a belga döntés arculcsapás lesz számára. Az elfogatóparancs visszavonásának valódi oka a madridi kormány attól való félelme, hogy Belgium megtagadja a kiadatást a tisztességes eljárás lefolytatása hiányának veszélye miatt – hangsúlyozta.

Katalónia vezetése az október eleji, alkotmányellenes névszavazást követően egyoldalúan kinyilvánította a közösség függetlenségét. A spanyol hatóságok ezt követően lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt eljárást kezdeményeztek a leváltott katalán kormány és a feloszlatott autonóm közösségi parlament elnökségének tagjaival szemben, majd európai elfogatóparancsot adtak ki Puigdemont és négy társa ellen, akik október végén Brüsszelbe utaztak, miután a madridi kormányzat rendkívüli intézkedésként menesztette őket, és előre hozott választást írt ki Katalóniában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »