Megkezdődött a török hadművelet Északkelet-Szíriában

Megkezdődött a török hadművelet Északkelet-Szíriában

Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette szerdán, hogy megkezdődött a török hadsereg és szíriai szövetséges milíciája közös hadművelete Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport, valamint az Iszlám Állam terrorista szervezet dzsihadistái ellen. Cikkünket folyamatosan frissítjük.

A török államfő a Twitter közösségi portálon azt írta, hogy a beavatkozás a Béke Forrása (Baris Pinari) fedőnevet kapta.

Ezzel párhuzamosan az NTV török hírtelevízió arról számolt be, hogy több nagyobb robbanás rázta meg a délkelet-törökországi Ceylanpinarral szemben, a határ szíriai oldalán fekvő Rász-el-Ain városát. Az NTV szerint a tüzérség és a légierő adott le lövéseket kurd célpontokra, ahonnan a helyszíni felvételek alapján füstfelhők láthatók. Szárazföldi csapatok egyelőre nem léptek Szíria területére az NTV szerint.

A szíriai kurdok megerősítették a török légicsapások tényét

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd vezetésű szíriai ernyőszervezet szóvivője megerősítette szerdán, hogy török harci repülőgépek csapásokat mértek Szíria északkeleti részén lévő kurd területekre. Musztafa Bali szerint a török repülők civilek lakta területeket bombáznak.

„Hatalmas a pánik a régió lakosai körében” 

– írta Bali a Twitter-profilján.

Putyin a következmények mérlegelésére szólította fel Erdogant

Felszólította török hivatali partnerét, Recep Tayyip Erdogant Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy alaposan mérlegelje a helyzetet Szíriában, és az ott megindított katonai művelettel ne okozzon kárt a közös erőfeszítéseknek és a válság politikai rendezésének.

A két elnök török kezdeményezésre a nap folyamán korábban telefonon beszélt egymással.

Az orosz elnöki hivatal tájékoztatása szerint mindkét fél hangsúlyozta Szíria egységének és területi épségének megőrzését és az ország szuverenitásának tiszteletben tartását. A két vezető emellett eszmecserét folytatott a szíriai problémakör egyéb aspektusairól is, figyelembe véve az asztanai folyamat kezes országai – Oroszország, Törökország és Irán – szeptemberi ankarai csúcstalálkozóján elért megállapodásokat.

A Kreml arról is beszámolt, hogy Putyin és Erdogan a szíriai helyzet mellett a kétoldalú együttműködés aktuális kérdéseiről is szót ejtett, és megállapodott a két ország közötti többszintű kapcsolattartás folytatásáról.

A telefonbeszélgetésről korábban kiadott török tájékoztatás azt emelte ki, hogy Erdogan biztosította Putyint: a török intervenció megnyitja az utat a szíriai polgárháború politikai rendezése előtt. A török államfő hangsúlyozta, hogy Ankara számára alapvető a szíriai nép jogainak és érdekeinek védelme. A török államfő méltányolta Moszkva konstruktív hozzáállását is az ügyhöz.

Az EU a hadművelet leállítására szólítja fel Törökországot

Hírdetés

Az Európai Unió felszólítja Törökországot és a többi harcoló felet, hogy azonnal állítsák le a Szíria északkeleti részén szerdán megkezdett offenzíváját – közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Jean-Claude Juncker önmérsékletre intett a harcokkal kapcsolatban, és hangsúlyozta a civil lakosság védelmének jelentőségét. A politikus hangsúlyozta, hogy amennyiben Törökország nem vet véget az offenzívának, az EU nem fogja finanszírozni a harcok térségében tervezett biztonsági övezet létrehozását, amelyet Törökország a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd fegyveres ernyőszervezettől megtisztított területeken hozna létre.

A Béke Forrása fedőnevű hadművelet elsősorban az SDF gerincét adó Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport ellen irányul a török tájékoztatás szerint, az ankarai kormány ugyanis biztonsági kockázatként tekint a délkeleti határán jelenlévő milíciára. Ezzel kapcsolatban Juncker azt mondta, az EU elismeri, hogy Törökországnak biztonsági fenyegetést lát Szíriával közös határán, de ha Törökország nem tesz eleget a felszólításnak, ne várja el, hogy az unió anyagilag hozzájáruljanak az ország biztonságához.

Irak megerősíti a szíriai határának védelmét

Irak megerősíti szíriai határának védelmét a szomszédos állam területén szerdán megindított török katonai művelet miatt – közölte a Farsz iráni hírügynökség az iraki Safak News című lapra hivatkozva.

„Irak katonai egységeket vont össze az iraki-szíriai határon még a török katonai művelet megindulása előtt” 

– jelentette a Safak News. A lap megjegyezte, hogy az intézkedések célja a felkészülés a szíriai kurdok ellen indított török offenzíva lehetséges következményeire.

Az iraki Kurdisztán félautonóm térség vezetése figyelmeztetett, hogy a konfliktus akár Szíria határain is átterjedhet. Az erbíli székhelyű kormányzat képviselői az al-Arabíja pánarab hírtelevíziónak nyilatkozva elmondták: „A feszültség elmérgesedése Északkelet-Szíriában rendkívül negatív következményekkel fog járni, amelyek nem fognak kizárólag a szíriai területre korlátozódni”. Hozzátették: „A konfliktus katonai eszközökkel történő megoldása nem szolgálja a térség országainak érdekét”.

A török határtérségben iskolaszünetet rendeltek el és ottomán katonai indulókat játszanak

Iskolaszünetet rendeltek el szerdán Törökország szíriai határán október 14-éig és az ottomán korszakból származó katonai indulókat játszottak, miután megkezdődött a török hadsereg és szíriai szövetséges milíciájának közös hadművelete Északkelet-Szíriában.

A kulcsfontosságú szíriai Tell-Abjad településétől alig hat kilométerre fekvő délkelet-törökországi Akcakaléban a hatóságok hangszórókat helyeztek el a köztereken, amelyeken keresztül hazafias dalok szóltak – közölte a Habertürk tekintélyes török hírportál.

A TRT török állami műsorszolgáltató szerint az akcakalei hatóságok teljes készültségben vannak, és már figyelmeztették a lakosokat, hogy Szíriából esetleg átlőhetnek török területre.  A török tüzérségi egységek jelenleg szíriai kurd harci állásokat lőnek az észak-szíriai Tell-Abjad városában.

Az Anadolu állami hírügynökség szerint hat rakétát lőttek ki a szíriai Kamisli térségéből, amelyek a török Nusaybin határtelepülésen csapódtak be.

Recep Tayyip Erdogan török elnök Twitter-üzenetben bíztatta az offenzívában résztvevő csapatokat.

„Isten legyen velünk! Gratulálok minden bátor Mehmetnek, aki részt vesz a műveletben” 

– írta Erdogan a török katonákra használatos kifejezést használva.

A TRT szerint a török mecsetekben különleges hajnali imádságot fognak tartani a hadsereg üdvéért. Az állami műsorszolgáltató azt állította, hogy a mostani a török köztársaság történetének legnagyobb katonai művelete, amelyet 400 kilométer széles szakaszon 35 kilométer mélységben folytat a török haderő.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »