Megkezdődött a Svájci Gárda nyári újoncképzése

Megkezdődött a Svájci Gárda nyári újoncképzése

Öt újonc kezdte meg különleges kiképzését június elsején a pápai Svájci Gárda nyári sorozása alkalmából. Az egyik sorgárdista a fivére példáját követi, aki 2015 és 2017 között teljesített szolgálatot a Vatikánban.

Az öt svájci sorgárdista az első hetek során megismerkedik a szolgálati környezettel, orvosi vizsgálatok során esnek át, közben intenzív olasz nyelvtanfolyamra járnak. A bevezető képzés magában foglalja a Vatikán működésének, szervezetének és az ott dolgozó egyházi és világi személyek megismerését azon sajátos szempontból, ami a Pápai Svájci Gárda különleges feladata: a római pápa személyi védelmének biztosítása. A tényleges képzés előreláthatólag július elsején kezdődik.

Ősszel az újonciskola átköltözik Svájcba, ahol az egyetlen olasz nyelvű, dél-svájci Ticino kanton Isone helységének kaszárnyájában töltenek egy egyhónapos kiképzést. A Ticino kanton rendőrségének hatáskörébe tartozó szervezet biztonságtechnikai, taktikai képzést nyújt; emellett a pszichológia, jog, tűzvédelem, elsősegély, lövészet, személyi védelem és sport terén kapnak megfelelő ismereteket és gyakorlati képzést. Az újoncok – régi szóval rekruták – a különleges kiképzés elvégeztével ismét visszatérnek a Vatikánba.

*

Hírdetés

A Pápai Svájci Gárda hagyományos létszáma 110 fő, amit Ferenc pápa jóváhagyásával 135 főre bővítettek 2019 októberében. A svájci gárdistáknak vatikáni küldetésük előtt le kell tölteniük az otthoni kötelező katonai szolgálatot. Nőtlen állapot, harminc évnél fiatalabb kor, minimálisan középfokú végzettség az előfeltétele a felvételnek, mindezek mellett pedig nélkülözhetetlen a gyakorló katolikus életvitel.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »