Megkezdődött a pedagógusok figyelmeztető sztrájkja

Megkezdődött a pedagógusok figyelmeztető sztrájkja

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak a közoktatási rendszer átalakításáért küzdő pedagógusok, az egészségügy dolgozói fekete ruhában tiltakoznak pénteken. Cikkünk folyamatosan frissül.

A Kölcsey Ferenc Gimnáziumnál már a kapukra helyezik el a feliratokat, sok szülő érkezett, a tanárok mellszélességgel kiállnak a sztrájk mellett, kétharmaduk csatlakozik – hangzott el a Hír TV Híradójában reggel nyolckor.

Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom egyik alapítója azt mondta: az első két órában sokan sztrájkolni fognak, megalapítják a helyi kockás köreiket. Az egész napot áthatja a szolidaritás szelleme – teszi hozzá.

Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

A Madarász utcai gyermekkórháznál eddig nagyjából harminc ember gyűlt össze, a többség fekete ruhát visel. Sándor Mária a Hír TV tudósítójának elmondta: csodálkozik hogy már ilyen sokan vannak.

Az intézményvezetők is tiltakozhatnak

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által szervezett megmozdulást a civil Tanítanék Mozgalom is támogatja. Sztrájkolni nemcsak a tanárok, hanem az intézményvezetők is jogosultak abban az esetben, ha a sztrájk időpontjára átadják feladataikat helyettesüknek.

A Tanítanék Mozgalom képviselői a pedagógusoktól azt kérték: alakítsák meg a saját intézményeikben a Kockás Köröket, vagyis azok, akik a célokkal egyetértenek, üljenek le közösen, és beszéljék meg, hogy szerintük hogyan kell tovább küzdeniük az igazukért. Emellett azt szeretnék, hogy öltözzetek feketébe és kockásba, fejezzétek ki ezzel is szolidaritásotokat az egészségügyben, a szociális szférában, a közművelődés területén dolgozókkal, kössetek ti is fekete szalagot a rendelőintézetek, kórházak, szociális intézmények bejáratára.

Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója a Magyar Nemzet megkeresésére korábban elmondta, ő is ezzel a jogával élve vesz majd részt a mai figyelmeztető sztrájkban és a jövő szerdai egész napos munkabeszüntetésen.

Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium vezetője a Facebookon osztott meg egy fotót arról, hogy néznek ki ma reggel az iskola ablakai Fotó: Facebook

Munkajogi következmények

Ismert, Palkovics László oktatási államtitkár a Népszabadságnak azt mondta: az a tanár, aki bent van az épületben, sztrájkolónak minősül, aki viszont nem tartja meg az órát, hanem az utcán tiltakozik, az munkajogi következményekkel nézhet szembe. Mendrey László PDSZ-elnök lapunknak lapunkkal közölte: Palkovics túlterjeszkedik saját hatáskörén, a fenyegetőzésnek pedig rossz íze van.

Az országos sztrájkot hirdető tanárok többek közt azt kívánják elérni, hogy az állami intézményfenntartó központ átszervezését oly módon oldja meg a kormány, hogy az biztosítsa a köznevelési intézmények szakmai, gazdasági, munkáltatói önállóságát. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) váltotta ki talán a legtöbb kritikát a közoktatás átalakításával kapcsolatban, a szervezet január végén még 17 milliárdos adóssággal küzdött.

A mai napra egyébként a fekete ruhás nővérként megismert Sándor Mária „fekete ruhás pénteket” hirdetett a fehér, korrupciómentes egészségügyért. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet arra: nincs tisztességes betegellátás Magyarországon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »