Megkezdõdött a második fordulót megelõzõ választási kampány

Pénteken éjfélkor megkezdődött az államelnök-választások második fordulóját megelőző kampány.

A kampĂĄny november 23-ĂĄn, szombaton 7 Ăłrakor ĂŠr vĂŠget.

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) közlése szerint a hatályos törvények értelmében sem a szavazókörzetek, sem a választási bizottságok, sem a választói listák nem változnak az első fordulóhoz képest.

A külföldi szavazókörzetekben továbbra is három napon át várják az urnákhoz a választópolgárokat, a következő program szerint:

November 22-ĂŠn, pĂŠnteken 12 ĂŠs 21 Ăłra kĂśzĂśtt.

November 23-ĂĄn, szombaton, 7 ĂŠs 21 Ăłra kĂśzĂśtt.

November 24-ĂŠn, vasĂĄrnap 7 ĂŠs 21 Ăłra kĂśzĂśtt.

Azok a választópolgárok, akik 21 órakor a szavazóhelyiségekben vagy azok előtt tartózkodnak, 23 óra 59 percig még voksolhatnak.

Hírdetés

A tĂśrvĂŠny ĂŠrtelmĂŠben azok a romĂĄn ĂĄllampolgĂĄrok szavazhatnak a kĂźlfĂśldi kĂśrzeteknĂŠl, akik a vĂĄlasztĂĄsok napjĂĄn kĂźlfĂśldĂśn tartĂłzkodnak, fĂźggetlenĂźl attĂłl, hogy oda szĂłl-e az ĂĄllandĂł lakhelyĂźk, vagy csak turistakĂŠnt tartĂłzkodnak az adott orszĂĄgban.

Az ország határain kívül kialakított szavazókörzeteknél a következő iratok valamelyikének felmutatásával lehet voksolni: személyi igazolvány, ideiglenes személyi igazolvány, diplomata-útlevél, elektronikus diplomata-útlevél, szolgálati útlevél, elektronikus szolgálati útlevél, egyszerű útlevél, egyszerű ideiglenes útlevél és egyszerű elektronikus útlevél, illetve katonai szolgálati könyv a katonai iskolák diákjai esetében.

A levélszavazás kapcsán az AEP megjegyzi, mielőtt a választópolgárok a kiválasztott jelölt nevét feltüntető kockára ragasztják a matricát, bizonyosodjanak meg arról, hogy az illető jelölt bejutott a második fordulóba. Amennyiben olyan jelöltre kerül a matrica, aki nem jutott be a második körbe, a szavazatot érvénytelennek nyilvánítják.

A szavazatot rejtő borítékokat legkésőbb november 21-éig kell eljuttatni a választási irodák székhelyére. Azok, akiknek a borítékaik nem érnek célba a jelzett határidőig, értesítést kapnak erről, és a hozzájuk legközelebb eső szavazókörzethez fogják majd irányítani őket.

Az orszĂĄg terĂźletĂŠn 18.748 szavazĂłkĂśrzetet alakĂ­tottak ki, ezek jegyzĂŠke megtalĂĄlhatĂł a roaep.ro weboldalon.

Romániában november 24-én, vasárnap 7 és 21 óra között zajlik a szavazás. Azok a választópolgárok, akik 21 órakor a szavazóhelyiségekben vagy azok előtt tartózkodnak, 23 óra 59 percig még voksolhatnak.

Az állampolgárok a következő, a román állam kibocsátott, érvényes személyazonosító okmány valamelyikének felmutatásával szavazhatnak: személyi igazolvány, elektronikus személyi igazolvány, ideiglenes személyi igazolvány, diplomata-útlevél, elektronikus diplomata-útlevél, szolgálati útlevél, elektronikus szolgálati útlevél, katonai szolgálati könyv.

Az orszĂĄg terĂźletĂŠn egyszerĹą ĂştlevĂŠllel, egyszerĹą elektronikus ĂştlevĂŠllel vagy ideiglenes egyszerĹą ĂştlevĂŠllel csak azok a romĂĄn ĂĄllampolgĂĄrok szavazhatnak, akiknek kĂźlfĂśldĂśn van az ĂĄllandĂł lakhelyĂźk, de RomĂĄniĂĄban adjĂĄk le voksukat – szĂśgezi le az AEP.

A választópolgárok a személyazonossági igazolványukban szereplő állandó lakhelynek megfelelő körzetnél voksolhatnak, illetve amennyiben más településen tartózkodnak, az illető település bármely szavazóhelyiségében leadhatják voksukat.

A mozgáskorlátozottak vagy az ágyhoz kötött betegek mozgóurnát kérhetnek. A mozgóurna igényléséhez szükség van egy külön kérvényre, amelyhez csatolni kell a betegséget vagy mozgáskorlátozottságot igazoló dokumentumok másolatát. Ezeket legkésőbb a választásokat megelőző napon kell eljuttatni az illetékes választási irodához. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »