Megkezdődött a Magyar Nemzeti Kereskedőház határon túli képzéssorozata

Megkezdődött a Magyar Nemzeti Kereskedőház határon túli képzéssorozata

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Szabadkán kezdte meg a határon túli Exportakadémia képzési sorozatát, amelynek célja a gazdasági együttműködés dinamizálása és a magyar-magyar gazdasági kapcsolatok erősítése. A szabadkai Galleria Hotel Szabadka termében megrendezett konferenciát Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója nyitotta meg.

Az év elején Palicson megrendezett vállalkozói tanácskozáson fogalmazódott meg az igény a külföldi piaci megjelenés szabályainak jobb megismerésére, emlékeztetett Pásztor István, aki örömét fejezte ki amiatt, hogy ez az ötlet végül megvalósult az Exportakadémia képzésén keresztül, amely során a vajdasági vállalkozók szélesíthetik ismereteiket, növelhetik a cégük hatékonyságát, a megszerzett tudás pedig elősegíti a piacra jutás lehetőségét azok számára, akik csak ezután nyitnának a külföldi piacok felé.

A magyar kormány egy éve hozott döntést az 50 milliárd forintos térség- és gazdaságfejlesztési keretösszeg jóváhagyásáról, amely jóvoltából eddig két sikeres pályázati kört bonyolított le a Prosperitati Alapítvány. Most van folyamatban a harmadik pályázati kör, ami abban különbözik a korábbi támogatásoktól, hogy az önrész vállalásának, a vissza nem térítendő támogatásnak és a kedvezményes hitelkonstrukciós keretnek az elegye olyan vállalkozók és vállalkozások számára, amelyek a közepes vagy annál nagyobb vállalkozások kategóriájába tartoznak – ismertette Pásztor István, aki mérföldkőnek nevezte a november 13-án megjelent pályázati csomagot a vajdasági magyar gazdaságfejlesztési program tekintetében.

Hibát követnénk el, ha azt gondolnánk, hogy a vajdasági magyar vállalkozások megerősödése és talpra állása csak a pénzen múlik; az öltetek megvalósításához fontos az anyagi támogatás, de ennél is fontosabb a naprakész, versenyképes ismeretek és tudás biztosítása – hangsúlyozta Pásztor István a Exportakadémia megnyitóján. „Az elmúlt tíz hónap bizonyította, hogy a vajdasági magyar közösségnek megvan az a szellemi potenciálja, az a vállalkozói rétege, amelyik képes egy ekkora fejlesztés felszívására, képes ezt a nagy volumenű fejlesztést hatékonyan és hasznosan beépíteni a saját vállalkozásában. Biztos vagyok abban, hogy a 2017-es év elsősorban a közepes és a közepesnél nagyobb vállalkozói támogatásainak jóvoltából jelentős áttörést fog hozni” – mondta Pásztor István, aki egyben bejelentette, hogy folynak a tárgyalások a következő évi pályázati keret jelentős megnöveléséről, ami iránt Magyarország felől is nyitottság mutatkozik.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) egy éve nyitotta meg szabadkai irodáját azzal a céllal, hogy az MNKH eszközeit és programjait vajdasági magyar vállalkozók számára is elérhetővé tegyék. Az eddig elért eredményekben nagy szerepet játszottak Pásztor István személyes erőfeszítései és a magyar kormány támogatása – hangsúlyozta Oláh Zsanett, az MNKH vezérigazgatója.

A mostani program célja képességet és lehetőséget adni, nemcsak a magyarországi vállalkozásoknak, de a határon túli vállalkozásoknak is. Az Exportakadémián a szakemberek tudást és piaci ismereteket adnak át annak érdekében, hogy az export iránt érdeklődő vállalkozók optimalizálni tudják az erőforrásaikat és minél inkább csökkentsék a kockázatokat. „Ha a vállalkozók azon gondolkodnak, hogy megjelennek a külpiacon, akkor ezt azoknak az információknak a birtokában tegyék, amit mi igyekszünk átadni nekik. Az elmúlt egy évben számos gazdasági eseményt tartottuk, illetve konkrét üzleti lehetőségeket tudtunk hozni legyen szó élelmiszeriparról, fémmegmunkálásról vagy távhő-telepítésről” – nyilatkozta az MNKH vezérigazgatója, aki szerint nagy perspektívák vannak az egy évvel ezelőtt indult együttműködésben.

„Azt gondolom, vannak vállalkozók, akik az elmúlt években már szert tettek külpiaci tapasztalatokra és vannak akik még csak próbálkoznak. Abban bízom, hogy akik ma részt vettek az akadémián azok többlettudással távoznak” – tette hozzá.

Oláh Zsanett két fontos programot emelt ki, az egyik az Innotrade projekt, amellyel azokat az innovatív technológiákat támogatják, amelyek globális piacokban gondolkodnak. „Az Innotrade programot azért említettem a beszédemben, mert eddig még nem volt határon túli start up érdeklődő, aki igénybe vette volna ezt a lehetőséget. Ez egy folyamatos pályázat, amelyben innovatív technológiával, termékkel, szolgáltatással rendelkező cégnek, jogi formától függetlenül, arra van lehetősége, hogy az általa kiválasztott külpiaci megjelenésre pályázzon. Mi abban tudunk segíteni, hogy a pénzt, amit a külpiaci megjelenésre költene, átvállaljuk, valamint meglévő kapcsolatrendszerrel is segítünk, tehát a jelentkezőnek lehetősége lesz megtudni, hogy az adott termék milyen fázisban van az adott piacon. Eddig közel hetven céget vittünk ki és sokan külföldi megrendelésekkel tértek haza” – ismertette a programban rejtő lehetőségeket a vezérigazgató asszony.

A másik fontos program az Áldomás-projekt, amelyben fontos partnernek nevezte Oláh Zsanett Pásztor Istvánt is, aki számos lépést tett annak érdekében, hogy a vajdasági magyar termékeket is Áldomás márkává tegyék – hangsúlyozta az MNKH vezérigazgatója. A magyar kormány által felvállalt és a külpiacra jutást segíteni kívánt márkája, az Áldomás célja, hogy magas minőségű termékek kerüljenek közös csomagban a külpiacokra. A program indulásának első éve arról szólt, hogy megkezdődött a termékek minősítése, az arculat kialakítása a külpiaci lehetőségek feltérképezése – mondta Oláh Zsanett. „Most tartunk ott, hogy megtaláltuk azokat a partnereket, akikkel hosszú távú szerződéseket tudunk kötni, amellyel biztosítjuk, hogy egy hozzáadott értéket biztosító áron tudjuk értékesíteni ezeket a termékeket. Tehát most vagyunk ott, hogy a minősítéssel és arculattal rendelkező termékeket a külpiacra visszük” – összegezte a jelenlegi folyamatokat. Hozzátette: „Vannak már partnereink, de arra biztatom az érdekelt élelmiszeripari cégeket, hogy keressenek meg bennünket, keressék fel a Magyar Nemzeti Kereskedőház irodáit.”

A minősítési folyamat körülbelül két-három hónapig tart, majd az arculatot a márkához hozzárendelve csatlakozhatnak a jelentkezők az Áldomás termékcsaládhoz – nyilatkozta a Vajdasági Ma kérdésére az MNKH vezérigazgatója, aki bejelentette, hogy decemberben indul a cégre szabott exportfejlesztés szolgáltatást végző portál, amelyen egy egyszerű regisztrációt követően hozzáférhetővé válik az Exportakadémiák tudásbázisa, valamint a külpiacokon elérhető programok és lehetőségek bázisa, emellett igényelhetik a cégre szabott szolgáltatásokat és kapcsolatépítési tanácsadást is. Az új szolgáltatáscsomag vagy szolgáltatási portfólió keretében cégre szabottan segítenek meghatározni az irányokat, az exportfejlesztési tervet és a távolabbi országok kereskedőházain keresztül biztosítani a kapcsolatfelvétel kereteit. A gazdasági kiállításokon túl az eredmények ismeretében a jövő évben szeretnének olyan célzott delegációkat indítani a Kárpát-medencéből, amelyek már a cégek számára legmegfelelőbb külföldi piacok felé irányulnak – mondta a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója a szabadkai Exportakadémián.

Basity Gréta


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »