Megkezdődött a bukovinai folklórfesztivál Bonyhádon

Megkezdődött a bukovinai folklórfesztivál Bonyhádon

Táncegyüttesek, zenekarok, versmondók fellépéseivel kezdetét vette a Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztivál Bonyhádon pénteken. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár a rendezvény megnyitóján azt mondta: a családnak fontos a szerepe a székely öntudat átadásában.

Potápi Árpád János a huszonhetedik alkalommal megrendezett háromnapos eseményen újságírók előtt úgy vélte, azt, hogy a szülők, nagyszülők e téren jól látják el feladatukat, a tájházak, hagyományőrző csoportok nagy száma és a világban élő bukovinai székelyek bizonyítják, akik büszkén vallják, honnan származnak.

Az 1775-ben az osztrák császársághoz került Bukovina a birodalom legkeletibb, az ott élő tizenhárom nemzetiségnek köszönhetően egyben talán a legszínesebb tartománya volt, amely az első világháború után Romániához, a második világháború után a Szovjetunióhoz és Romániához került, ma pedig Ukrajnához és Romániához tartozik.

Az egykor Bukovinában élők közül a magyarok és mások sem maradhattak ott, de az 1990-ben életre hívott Bukovinai Találkozások módot ad a valahai bukovinai népek képviselőinek összejöveteleire, a hagyományaik őrzésére.

A Teveli Fiatalok Egyesülete a Bukovinai Találkozások XXVII. Nemzetközi Folklórfesztivál megnyitóján Bonyhádon 2016. augusztus 5-én. MTI Fotó: Sóki Tamás

A Bukovinai Találkozásokat Zbiegnew Kowalski főszervező kezdeményezésére 1990 óta évente rendezik meg a lengyelországi Jastrowiében, a romániai Hosszúmezőn (Campulung Moldovenesc), Csernovicben, Kisinyovban és Bonyhádon. Utóbbi 1997-ben csatlakozott a programsorozathoz, állandó helyszínévé az ezredfordulótól vált.

Potápi Árpád János hangsúlyozta, hogy az elmúlt huszonhat találkozás eredményeként szoros barátságok köttettek, Bonyhád testvérvárosi kapcsolatai bővültek, a város legutóbb Mádéfalvával fűzte szorosabbra viszonyát.

Zbiegnew Kowalski felidézte, hogy harminc évvel ezelőtt fedezte fel a “bukovinai társadalom” létezését, a bukovinaiakat a szívébe fogadta, És úgy érzi, Bukovina a második hazája.

Az elmúlt évtizedekben ápoltuk az értékes bukovinai hagyományokat, de ahhoz, hogy átadhassuk gyerekeinknek, a mindennapokban, családi körben is éltetni kell azokat – mondta.

Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád Fidesz-KDNP-s polgármestere örömmel szólt arról, hogy a fesztivál megnyitójának az immár megújult művelődési központ adhat otthont.

A Bonyhádon és környékén tartott fesztiválon Bukovinából elszármazott népcsoportok mintegy ezer viseletes hagyományőrzője vesz részt. Az érdeklődők az ő műsoraikon kívül megtekinthetik a Márton Áron életéről, munkásságáról szóló tárlatot, felkereshetik a “Székely könyvészet” sátrát, részt vehetnek családfakutatással, a szellemi örökséggel, a gasztronómiával kapcsolatos programokon.

A kisdorogi templomban a Marosvásárhelyi Mustármag Énekegyüttes előadásában elhangzik a “Népemért vállalom” című, Márton Áron tiszteletére készült rockopera.

MTI

 

The post Megkezdődött a bukovinai folklórfesztivál Bonyhádon appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »