Megkezdődött a betolakodók török földre hajókáztatása – cserébe jön majd a rokonságuk "legálisan"

Megkezdődött a betolakodók török földre hajókáztatása – cserébe jön majd a rokonságuk "legálisan"

Megkezdődött hétfőn a migránsok visszatelepítése Görögországból Törökországba annak a megállapodásnak megfelelően, amelyet az Európába tartó, ellenőrzés nélküli menekültáradat megállítását célzó erőfeszítések keretében az Európai Unió és Ankara kötött.

A megegyezés értelmében Törökország visszafogadja a március 20. óta illegálisan Görögországba érkezett összes migránst és menekültet, köztük a Szíriából érkezetteket is, cserébe az EU legális úton, közvetlenül Törökországtól szíriai menekültet ezreik veszi át.

//giphy.com/embed/3ornjSG7HcgollcdXO

Az unió egyúttal több pénzt ad Ankarának, felgyorsítja a török állampolgárok vízummentes beutazását célzó folyamatot, illetve haladást ígért Törökország EU-csatlakozási tárgyalásain.

A visszatelepítést hétfőn Leszbosz és Híosz szigetén kezdték meg. Az előbbiről két, az utóbbiról egy török hajó indult el összesen 131 migránssal Törökországba az Égei-tengeren át.

Ewa Moncure, az európai uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex szóvivője elmondta, hogy a visszatérők többsége Pakisztánból és Bangladesből származik. Minden egyes migránst civil ruhás uniós határőr kísért. A görög készültségi rendőrség emberei is jelen vannak a hajókon.

Híosz szigetén több tucatnyi aktivista és a "menekültekkel" szimpatizálók egy csoportja tüntetést tartott a migránsok visszatelepítése ellen. "Szabadságot a visszaküldendő embereknek!" – kiabálták.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »