Megkezdődnek az új kiállítótér és látogatóközpont munkálatai Székesfehérváron

Megkezdődnek az új kiállítótér és látogatóközpont munkálatai Székesfehérváron

Az Árpád-ház program részeként hamarosan elkezdődik az Ideiglenes Bazilikatörténeti Kiállítótér és Látogatóközpont kivitelezése Székesfehérváron – jelentette be a program kormánybiztosa hétfőn a város polgármesterével közös sajtótájékoztatón.

Vargha Tamás elmondta, hogy a volt Köztársaság mozi helyén lesz a kiállítótér és látogatóközpont, a szintén ott működő Árpád-ház Kutatóintézet pedig a Városi Levéltár és Kutatóintézet részeként fog működni.

A kormány augusztusban egészítette ki a megvalósításra szánt kétmilliárd forintot további 1,5 milliárd forinttal, így most már nincs akadálya az építésnek.

Hírdetés

A kormánybiztos jelezte, hogy a kiállítótérben a királyi koronázó templomot fogják megidézni az eredeti kövek felhasználásával.

Cser-Palkovics András polgármester hozzáfűzte, hogy a teljes egészében állami forrásból biztosított 3,5 milliárd forintból a látogatóközpont mellett az Aranybulla környéke is megújul. A kivitelezés novemberben kezdődik és 20 hónapig tart majd.

A városvezető kérdésre elmondta: a kiállítótér nevében azért szerepel az ideiglenes szó, mert ezzel is jelezni kívánják, hogy előbb-utóbb az eredeti helyszínnel, a Nemzeti Emlékhely területével, “a nemzet történelmi bölcsőjével” is kell valamit kezdeni, a kövek végső bemutatóhelye ott lenne.

A kiosztott sajtóanyag szerint a Szent István Király Múzeum felügyelete alatt valósul majd meg a bazilika fennmaradt kőanyagának raktározása, kiállítása, az eredeti anyagok felhasználásával készülő szerkezeti rekonstrukciók bemutatása.

A látogatóközpont feladata lesz a turisták fogadása, tájékoztatása, hogy aztán a Királyi sétaúton végighaladva jussanak el a Nemzeti Emlékhelyre.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »