Megkésve, de elstartolt az első rakéta a Vosztocsnij űrkikötőből

Megkésve, de elstartolt az első rakéta a Vosztocsnij űrkikötőből

Ma végre elindult útjára az újonnan épített orosz Vosztocsnij űrrepülőtérről startoló első rakéta. Azonban az eredeti tervekkel elentétben 24 órás késleltetéssel. A késlekedés miatt Putyin orosz elnök kiborult.

 

 

Tegnap másfél perccel a tervezett fellövés előtt állították le a startot, miután az automatikus biztonsági rendszer hibát jelzett. Az új kilövőállomás megépítését körül nagy volt a felhajtás, épp ezért Vlagyimir Putyin orosz elnök a sajtónak külön hangsúlyozta, hogy a rakétát és nem az űrrepülőteret érintő meghibásodásról van szó.

 

A létesítményt az orosz vezetés azért építette, hogy az orosz űrprogram ne függjön a kazahsztáni kilövőállomástól. Ettől függetlenül az Amur vidékén, az orosz-kínai határ közelében megépített állomás üzemszerűen csak várhatóan 2017-ben kezd működni .

 

Forrás: BBC.com

 

Putyin saját ötlete volt, hogy Oroszország saját űrkikötőt építsen, és elkerüljék az esetleges politikai kockázatokat. Ettől azonban még az óriási komplexum körül nagy volt az érdeklődés a sorozatos korrupciós botrányok és az építést érintő komoly késések miatt. Négy embert az orosz hatóságok már le is tartóztattak. „Ha bűnösségük bebizonyosodik, akkor otthoni meleg ágyukat felváltja a börtöncella hideg deszkája” – mondta az orosz elnök.

 

BBC.com

Nyitókép: Reuters.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »