Megkaphatják pénzüket a kirúgott CBA-sok

Megkaphatják pénzüket a kirúgott CBA-sok

Egyre több az álláshirdetés, rendezik a Palóc-károsultak elmaradt bérét, gyengült a forint.

Álláshirdetések
Jelentősen nőtt a harmadik negyedévben az álláshirdetők és a feladott hirdetések száma. A Profession.hu adatai alapján majdnem negyedével több cég keres embert az előző év július–szeptemberéhez képest. Kiugróan nőtt a fizikai és a szakmunkával kapcsolatos hirdetések száma. Előbbiből 55, utóbbiból pedig 39 százalékkal többet adtak fel 2015 harmadik negyedévéhez képest.

Palóc-kártalanítás
A nemzetgazdasági minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára szerint a bérgarancia-alapból rendezik a Palóc Nagyker dolgozóinak elmaradt fizetését. Cseresnyés Péter egy jobbikos képviselő kérdésére azt mondta: akkor indulhat meg az érintett 1300 ember teljes kártalanítása, ha elkezdődik a CBA franchise-partnerének a felszámolása. Nógrád megye legnagyobb munkáltatója szeptember közepén adta be csődeljárási kérelmét, mert hónapok óta nem tudott fizetni sem a beszállítóknak, sem az alkalmazottaknak.

Infláció
Kismértékű volt az infláció az elmúlt egy évben – jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára. Hornung Ágnes ismertette: a fogyasztói árak csupán 0,6 százalékkal voltak magasabbak szeptemberben, mint 2015 azonos időszakában – augusztushoz viszonyítva pedig átlagosan 0,2 százalékkal nőttek. Az államtitkár szerint a tartósan alacsony infláció legfőbb nyertesei a családok, illetve a nyugdíjasok, hiszen a bérek és a nyugdíjak vásárlóértéke is megmarad.

„A fogyasztói árak alakulása összhangban van a Nemzetgazdasági Minisztérium becslésével. Az év további részében sem számítunk jelentősebb pénzromlásra. Nem változott tehát a 2013 óta tartó trend, hogy a fogyasztói árak stabilak, a gazdaságot továbbra is a mérsékelt inflációs környezet jellemzi” – nyilatkozta Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár.

Állampapírok
Már most annyi állampapírt vett a lakosság, mint tavaly egész évben. Az Államadósság-kezelő Központ közleménye szerint szeptemberig több mint 1170 milliárd forint értékben fektettek be a kincstárjegyekbe. Tavaly összesen 1100 milliárdért értékesített az ÁAK. Csak a múlt hónapban 76 milliárd forinttal nőtt a 4700 milliárdos lakossági állampapír-állomány.

Kínai csőd
Most az egyik legnagyobb hitelminősítő kongatja a vészharangot a kínai bankszektor miatt – írja a Portfólió. Az S&P jelentése szerint a becsültnél jóval nagyobb a nem teljesítő hitelek aránya az ázsiai országban. 1700 milliárd dollárnyi friss tőkére lenne szükség, hogy fedezni tudják az ebből fakadó veszteséget. A hitelminősítő szerint ha Peking nem változtat a finanszírozási rendszerén, akkor Kínát három éven belül bedöntheti a nem fizetett hitelek okozta bankválság. A kínai GDP többszörösét kitevő adósságállomány kockázataira korábban már az IMF is figyelmeztetett.

BUX

Mínuszban zárt a BUX. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 0,3 százalékos csökkenéssel, 28 479 ponton fejezte be a kereskedést. A vezető részvények változóan teljesítettek.

Gyengült a forint
Kismértékben gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, a közös uniós valutát a 304-es szint alatt jegyezték. A svájci frankot 279, a dollárt 275 forintért adták a bankközi kereskedelemben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »