Megjelentek a KKA első pályázati felhívásai

A Kisebbségi Kulturális Alap kiírta az első pályázati felhívását. A roma kisebbség irodalmi, fordítói, kiadói és mediális tevékenységre pályázhat ebben a körben, a magyarok ezen felül a közművelődés és tudomány kategóriákban is pályázhatnak. Benyújtási határidő: 2019. december 4.

A pályázók egy programra egy pályázatot nyújthatnak be, viszont a támogatott tevékenységi körökön belül nem korlátozott a beadható pályázatok száma. A pályázatok benyújtásának adminisztrációs díját a pályázó köteles befizetni az alap számára, melynek összege a kért támogatás 0,1%-a. Ez az összeg legkevesebb 20 eurótól legfeljebb 1000 euróig terjedhet.

A pályázatokat elektronikusan (az alap regisztrációs oldalán) és papír alapon is be kell benyújtani a kötelezően csatolt mellékletekkel együtt legkésőbb december 4-én 15 óráig. Ajánlott küldeményként postán az alap pozsonyi címére (Fond na podporu kultúry národnostných menšín, Cukrová 14, Bratislava  811 08) kell küldeni, ebben az esetben a postai bélyegzőn szereplő dátum nem lehet későbbi a leadási határidő dátumánál, illetve személyesen is leadható az alap irodájában.

A pályázók könnyített ügyintézésre számíthatnak, mivel a kérvényekhez már nem szükséges a feddhetetlenségi bizonyítvány csatolása, illetve a szerződés megkötése kevesebb dokumentációval jár majd, így várhatóan gördülékenyebb lesz.

Hírdetés

A 2017-ben létrejött Kisebbségi Kulturális Alap 13, Szlovákiában hivatalosan elismert nemzeti kisebbség kulturális támogatását biztosítja – jövőre 7 600 000 eurós keret áll az alap rendelkezésére. Ebből a legnagyobb lélekszámú magyar nemzeti kisebbség támogatására 4 millió euró körüli összeg jut.

A KKA támogatásokat és ösztöndíjakat is odaítélhet. A három (magyar közművelődési és tudományos tevékenységet támogató; magyar irodalmi, kiadói és sajtótevékenységet támogató; művészeti tevékenységet támogató) elbíráló bizottság 3-3 tagját az alapnál regisztrált társadalmi és kulturális szervezetek jelölhették még szeptemberben, valamint a KKA igazgatója, Molnár Norbert jelölt ki további két személyt.

A magyar közművelődési és tudományos bizottság választott tagjai: Demecs Andrea, Szabó Csilla és Varsányi Zsófia. A testület igazgató által jelölt tagja Sánta Szilárd újságíró, irodalomtörténész és Horňák István újságíró, történész.

A művészeti tevékenységek támogatását elbíráló bizottság társadalmi és kulturális szervezetek által választott tagjai Hizsnyan Géza, Lakatos Róbert és Prikler Mátyás. A tanács Hégli Dusán koreográfus-rendezővel és Cséfalvay András képzőművésszel bővült, őket Molnár Norbert igazgató jelölte.

A most kiírt pályázatok elbírálásának nyilvánosságra hozatala várhatóan jövő év februárjában lesz.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »