Megjelent Magyarországon az újrafertőzésre is képes dél-afrikai mutáns vírus

Megjelent Magyarországon az újrafertőzésre is képes dél-afrikai mutáns vírus

A mutánsok fajtájának már se szeri, se száma. A brit, a dél-afrikai mellett van már cseh is, és mind fellelhető Magyarországon is.

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatót tartott pénteken – írja a Hirado.

Szigorodnak az utazási szabályok

Kiss Róbert a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője elmondta, hogy megkezdték az utazási szabályok szigorításának előkészítését a harmadik hullámra való tekintettel. A járvány miatt elrendelt védelmi intézkedések rendőri ellenőrzéséről az alezredes elmondta, hogy csütörtökön százharminc emberrel szemben léptek fel a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt, a kijárási tilalom, illetve a kijárási korlátozás ellenőrzése óta 26 612 ilyen intézkedést rendeltek el.

A fellépésre több mint kilencven ember esetében azért volt szükség, mert nem tettek eleget a tízezer lakosúnál nagyobb településeken a közterületi maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletben foglaltaknak. Közülük hat embert figyelmeztettek, negyvenötöt helyszíni bírsággal büntettek.

Tizennégy ember a tömegközlekedési eszközökön vagy azok várakozóhelyein, huszonketten pedig üzletben, bevásárlóközpontban nem viselték a védőeszközt. A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozó szabályok megszegése miatt a jogszabály hatálybalépése óta 835 rendőri intézkedésre volt szükség.

Ebből 214-szer az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 621 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására, az ott-tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be – sorolta az alezredes.

Gigantikus házibulit állítottak le a rendőrök

Kiss Róbert tájékoztatása szerint szabálysértés miatt csütörtökön két vendéglátóhelyet zárattak be.

Az elmúlt napon 422 emberrel szemben intézkedtek a kijárási és a közterületi magatartási szabályok megsértése miatt, közülük heten szegték meg a kutyasétáltatási szabályokat, ezzel 42 831-re emelkedett a rendőri intézkedések száma a kijárási tilalom, illetve a kijárási korlátozás ellenőrzése óta.

Közölte, hogy Budapest VII. kerületében három helyen is házibulit tartottak, ötvenöt külföldi és egy magyar állampolgárt vontak felelősségre. Közigazgatási hatósági eljárás indult ellenük. Kiss Róbert elmondta, hogy a kormányrendelet értelmében rendezvények és gyűlések tartása tilos.

A Magyarország területén személyforgalomban átutazókat érintő korlátozásokról elmondta, hogy a tranzitszabályok megsértése miatt csütörtökön 62 alkalommal léptek fel, a tavaly szeptember óta tartó ellenőrzéseknél a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 12 476-szor intézkedtek.

Hírdetés

A hatósági házi karanténban lévőket csütörtökön 11 913 esetben ellenőrizték a rendőrök. Aznap 6261 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el. Közülük 3195-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

Látszik a harmadik hullám emelkedése

A harmadik hullám felszálló szakasza felgyorsult, exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, amelyben a vírusmutánsok is szerepet játszanak – mondta Müller Cecília tiszti főorvos az operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Ezért fontos, hogy tartsuk be az alapvető higiéniai szabályokat – hangsúlyozta.

A harmadik hullám dinamikus növekedése tükröződik a járványügyi adatokban.

Müller Cecília az adatokat ismertetve elmondta, hogy az elmúlt 24 órában újabb 4668 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel az aktív fertőzöttek száma 86 488-ra emelkedett, míg pár napja még csak 80 ezernél járt ez a szám.

Az új vírusmutánsok 70 százalékkal fertőzőbbek.

Csütörtökön 123-an vesztették életüket, a járvány kezdete óta már 14 795-en haltak meg a vírusban.

Ahol lehet, a háziorvosok házhoz mennek, és ott adják be a vakcinát Megnőtt az egészségügyi intézmények terheltsége, már ötezer fő fölé emelkedett a súlyos állapotban kezeltek száma, és 451-en vannak lélegeztetőgépen.

Megköszönte a háziorvosok és az oltási pontokon dolgozók munkáját. Arra kérte a háziorvosokat, hogy a védendő személyeket lakásukban oltsák be.

Tovább érkeznek a vakcinaszállítmányok. Csütörtökön 74 400 adag AstraZeneca és 40 800 Moderna oltóanyag érkezett az országba. Márciusban további 500 ezer adag Sinopharm vakcinát kap Magyarország.

Már az első oltás után elérhető az 50–70 százalékos védettség, ez pedig elég ahhoz, hogy ne legyen súlyos lefolyású a betegség.

Megjelent az afrikai mutáns, amelyik újrafertőzésre is képes

Müller Cecília kiemelte, hogy már Magyarországon is megjelent a dél-afrikai mutáns. Csütörtökön a Neumann Diagnosztikai Laboratórium mutatta ki egy férfinál, aki egy Zambiában járó személlyel került kapcsolatba. Jelenleg a Nemzeti Népegészségügyi Központban is vizsgálják a mintát.

A brazil és a dél-afrikai mutánsok nehezebben kezelhetők, ezért előfordulhat, hogy egy korábban fertőzött személy újjal fertőzni tud. A járványügyi vizsgálat zajlik a fertőződött személynél.

Február 25-ig 418 esetben mutatták ki a brit mutánst. 34 főnél mutattak ki különböző variánsokat, és kilenc embernél a cseh mutánst.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »