Megjelent az Új Ember 2022. szeptember 11-i száma

Megjelent az Új Ember 2022. szeptember 11-i száma

Az Új Ember idei harminchetedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Az Árpád-házi Szent Margitról Nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációja július 26. és augusztus 2. között, Kőszegen megtartott választó káptalanja Kakucs Adél Petra nővért választotta meg általános főnöknővé, miután a tisztséget tizenkét évig betöltő Deák Hedvig nővér mandátuma lejárt. Petra nővérrel a budakeszi rendházban beszélgettünk hivatásáról, szolgálata időszerű kérdéseiről.

A Katolikus Karitász tizenkettedik alkalommal indította el a „Legyen öröm az iskolakezdés!” elnevezésű nagyszabású segélyprogramját. Országszerte megkezdődött a tanszercsomagok átadása; Budapesten augusztus 30-án már a Karitász új jószolgálati nagykövete, Herczegh Anita közreműködésével osztották ki az iskolatáskákat. A rendezvényről összefoglalót közlünk a lapban. A segélyszervezet tízezer gyermek támogatását tűzte ki célként: közülük legalább háromszázan az orosz–ukrán háború miatt otthonukat elhagyni kényszerülő, menekült családok gyermekei, akik már hazánkban kezdik el a tanévet.

Hálaadásra gyűltek össze szentségi házasságuk kerek évfordulóját ünneplő párok szeptember 3-án Győrben, a Püspökvár kertjében felállított szabadtéri oltárnál. Örömtelien nagy számban voltak együtt, hogy Veres András győri megyéspüspökkel ünnepeljék a házasság szentségét, a házastársi szeretet boldogságot adó valóságát. 740 ember ült a győri Püspökvár kertjében felállított sátor alatt. 370 házaspár, akik az 5., 10., 15. vagy éppen 70. évfordulójukat ünnepelték. Beszámolónk a hálaadásról az Új Ember címlapján kezdődik.

Szeged felkészült, napokon belül kezdődhet a Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS), a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottsága és a Szeged-Csanádi Egyházmegye közös rendezvénye. Miért látogassunk Szegedre szeptember 22. és 25. között, mit láthatunk, tapasztalhatunk ott? – erről beszélgettünk Kondé Lajos pasztorális és Serfőző Levente oktatási helynökkel. Interjúnk a lap 11. oldalán olvasható.

A Mértékadó kulturális mellékletben többek között Kuzmányi István írását olvashatják az Örök Város egyik legnagyobb barokk palotájáról, a lateráni apostoli palotáról. Ferenc pápa döntése nyomán a háromszintes épületből az első szinten található, több mint háromezer négyzetméteren elterülő tíz hivatali termet, a pápai magánlakosztályt alkotó három szobát, illetve a pápai kápolnát látogathatja a nagyközönság. „A helyiségek közül kiemelkedik a Sámuel terem, melynek ablakából nemcsak a téren elhelyezett obeliszket és a háttérben található egykori ispotályos házat láthatjuk, hanem a távolban a Colosseumot és még messzebb a Szent Péter-bazilika kupoláját is. A mennyezetre föltekintve fény derülhet arra a talányra, hogy a császári időkben Egyiptomból Rómába szállított, pogány motívumokkal ellátott, a császár és a birodalom dicsőségét hirdető obeliszkeket V. Szixtusz miért állíttatta fel a pápai bazilikák közelében” – írja Kuzmányi István.

Hírdetés

Halmai Tamás a prózaíró Rilkét mutatja be. Rainer Maria Rilke (1875–1926) a modern német nyelvű líra talán legnagyobb hatású alakja volt.

A Mértékadó mellékletben Iancu Laurától olvashatnak verseket.

A felújítására váró Iparművészeti Múzeum Opus 735 – A háború nyomai az Esterházy hercegi kincstár műtrágyain című tárlatát is olvasóink figyelmébe ajánljuk.

Lőrincz Sándor arról számol be, hogy Gáspár 85 címmel nyílt kiállítás Kaposváron a Kormányhivatal Galériában. „Mintegy kéttucat díszletterv és több mint hatszáz általa festett színpadkép – ez a Gáspár András-i életmű színházi mérlege, ám több kúria és vendéglátóhely belsőépítészeti terve is a díszlettervező és festőművész tevékenységéhez köthető. Nem szólva lágyságot, harmóniát sugalló, az ezerszínű hazai tájat vagy tengerparti városok mediterrán világát megörökítő képeiről, amelyek akvarellel, temperával és olajjal készültek. Gáspár András alkotásaiból nyílt kiállítás, amely pazar válogatás gazdag életművéből.”

Schmidt Egontól a Természetrajz rovatban ezúttal a „repülő drágakő”, a jégmadár életmódjáról tudhatunk meg sok érdekességet.

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »