Megjelent az Új Ember 2022. július 3-i száma

Megjelent az Új Ember 2022. július 3-i száma

Az Új Ember idei huszonhetedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Rómában június 22. és 26. között tartották a Családok X. Világtalálkozóját A Világiak, a Család és az Élet Dikasztériuma, valamint a Római Egyházmegye szervezésében. Marton Zsolt váci megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Családügyi Bizottságnak elnöke egy tizenegy tagú magyar küldöttség élén vett részt az eseményen. Interjúnkban a rendezvényen tapasztaltakról osztotta meg gondolatait a püspök.

Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott püspök nemrég ünnepelte 75. születésnapját. XVI. Benedek pápa tizenöt évvel ezelőtt, 2007. június 15-én nevezte ki püspökké. Lapunkban regényes életéről, emlékeiről és jövőbeli terveiről vall a főpásztor.

A veszprémi várnegyed rekonstrukciójának céljairól, a fejlesztési koncepcióról, előrehaladásáról számolt be június 23-án Veszprémben a sajtó képviselőinek Udvardy György veszprémi érsek; Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere; Vörös Tamás, a veszprémi érsekség főépítésze, valamint Pém Attila, a Castellum Vagyonkezelő Igazgatóság igazgatóhelyettese. A sajtótájékoztatóról összefoglalót olvashatnak lapunk 11. oldalán.

Hírdetés

Lapunk 4. oldalán a Biblia üzenete rovatban az igazi békéről és az Úr vigasztalásáról Bátor Botond pálos szerzetes írt jegyzetet.

A Mértékadó kulturális mellékletben a Műterem rovatban Mészáros Ákos Czene Béla festőművész hosszú pályafutását, életének különböző állomásait mutatja be a történelem változó világának tükrében. A valóság szerelmese című mostani kiállításán, amely a Kieselbach Galériában látható, szintén nyomon követhetjük ezeket a történelmi és kulturális változásokat.

A lapban interjút olvashatnak Horváth Kornélia irodalomtörténésszel, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanárával. Szakterülete az 1945 utáni magyar, a 19. századi orosz és olasz irodalom, s emellett a 13–14. század három irodalmi nagysága, Dante, Petrarca és Boccaccio munkássága, valamint a 20. századi orosz és olasz irodalomból különösen Bulgakov, Mandelstam, Ahmatova, illetve Pascoli, Pirandello, Ungaretti, Eco, Calvino és Baricco életműve.

Az Új szentjeink sorozatban ezúttal megismerkedhetnek az első indiai világi szenttel, Devasahayam Lázár vértanúval. „Keresztény lett, a kasztoktól függetlenül mindenkit testvérként ölelt magához” – mondta a magas rangú hindu családban született és hitéért sokat szenvedett Devasahayam Pillai vértanúról a boldoggá avatásakor Angelo Amato bíboros.

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »