Megjelent az Új Ember 2021. május 16-i száma

Megjelent az Új Ember 2021. május 16-i száma

Az Új Ember idei huszadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Egyházmegyéink ezekben a hetekben várják azoknak a fiataloknak a jelentkezését, akik hivatást éreznek a papságra. Lapunkban az esztergomi Érseki Papnevelő Intézetben készült riportunkat olvashatják.

Ebben a szemináriumban hat egyházmegye papnövendékei készülnek az Egyház, a közösség szolgálatára.

Hol élnek ők, és milyen utat járnak be, amíg eljutnak a pappá szentelésig? Milyen környezet veszi őket körül, és hogyan telnek hétköznapjaik a szemináriumban? Kik és hogyan kísérik őket a tanulmányaik során? A három elöljáró, Kovács Zoltán rektor, Csépányi Gábor spirituális, Fejes Csaba prefektus és hat papnövendék válaszolt a kérdéseinkre.

Mindszenty József bíborosra emlékeztek a múlt szombaton Esztergomban. Újratemetésének 30. évfordulója alkalmából május 8-án az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyházban Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be engesztelő szentmisét, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjainak koncelebrálásával. A misén Varga László kaposvári megyéspüspök mondott beszédet, amelynek összefoglalóját lapunk 3. oldalán olvashatják.

Veszteségeink és erőforrásaink a Covid idején címmel olvashatnak tudósítást a Család rovatban a 8. oldalon a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Családteológiai Intézetének rendezvényéről.

Hírdetés

Hogyan találhatjuk meg a saját, személyes alkalmazkodási módszerünket a járvány okozta nehéz helyzeteinkben? Ezt a kérdést járták körül a főiskola szakértői: Somogyiné Petik Krisztina és Asztalosné Elekes Szende pszichológusok, valamint Papp Miklós görögkatolikus teológus.

Idén az egész világ megemlékezik arról, hogy hétszáz évvel ezelőtt, 1321-ben adta vissza lelkét Teremtőjének Dante Alighieri, az Isteni színjáték írója. Emberiségeposzában Dante nem csak a Pokol, a Purgatórium és a Paradicsom háromdimenziós képét festette meg, hanem korának teológiai, történelmi és filozófiai tudását összekapcsolta egy halhatatlan szerelem történetével.

Jelenits István piarista szerzetessel, tanárral, teológus íróval, több nemzedék nevelőjével beszélgettünk a grandiózus műről és szerzőjéről. Az interjút a lap 11. oldalán olvashatják.

A Mértékadó kulturális mellékletben interjút közlünk Horváth Viktor író, műfordítóval, aki John Milton angol barokk költő Elveszett Paradicsom című eposzát fordítja újra. A mű 1667-ben jelent meg először, és óriási hatással volt a későbbi korok irodalmára, művészetére.

Mészáros Ákos folytatja múltidéző sorozatát, emlékező sorai nyomán feltárul az 50-es és a 60-as évek budafoki miliője, és olvasóink a városrész távolabbi múltjába is betekintést kaphatnak.

A Nézőtér rovatban Baranyai Béla a szuperhősök filmbeli  jelenlétéről, a mozi, a sorozatok világában betöltött és betöltendő szerepéről, s annak átalakulásáról ír, a Természetrajz rovatban pedig Schmidt Egon a Soroksári Botanikus Kertben sétálva a vörösbegyek színpompás társadalmát mutatja be olvasóinknak.

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »