Megjelent „Az imaórák liturgiája” III. kötete

Megjelent „Az imaórák liturgiája” III. kötete

Szent István király ünnepére megjelent „Az imaórák liturgiája”, vagyis a szent zsolozsma III. kötete, amely az évközi idő I–XVII. hetét öleli fel. Farkas Olivér, a zsolozsmáskönyvet kiadó Szent István Társulat igazgatója az új kötet megjelenése alkalmából tájékoztatta szerkesztőségünket.

Örvendetes tény, amit a korábbi kötetek iránti érdeklődés alapján mostanra már bizonyosan állíthatunk, hogy a papság és a szerzetesközösségek mellett a világi hívek is egyre többen kapcsolódnak be az egyház hivatalos napi imájába. Móra Ferenc egyik gyönyörű imádsága a zsolozsma végzésével kapcsolatban is igaz: „Uram, Istenem, egész esztendőn keresztül szüntelen magasztal Téged az emberi szív Kelettől Nyugatig, naptámadattól napáldozatáig, mert mikor egyik szögletében aratnak, a másikban vetnek a földnek, s így egyszerre készítesz magadnak dicséretet az ekevas nyikorgásából és a kasza pengéséből, a magvető verejtékéből, akitől fogant a föld méhe, és az anya örömkönnyéből, amely ráperdül az új kenyérre, mikor az első karajt szegi belőle gyermekének.”

Minél többen kapcsolódunk be tehát az imádkozásba, földünk forgása miatt annál inkább igaz rá Móra búzamezőkről szóló himnuszának megállapítása: „Kelettől Nyugatig, naptámadattól napáldozatáig” milliók ajkáról szüntelenül száll Istenhez a reggeli és az esti dicséret; a napközi vagy az olvasmányos imaóra.

Többen érdeklődtek, miért húzódik el időben ennyire a négy kötet, vagyis a teljes zsolozsmáskönyv megjelenése. Egy ilyen hatalmas szövegállományú, széles olvasóközösséget érintő mű kiadásakor számos kívánalomnak kell megfelelni. Ilyen többek között a jól megválasztott formátum, az olvashatóság, a betűtípus vagy a kötésmód. E tekintetben az évek során több korrekciót kellett végrehajtani. Ezenkívül a tartósság és a mindennapos használat is olyan követelményeket támasztott a nyomdai kivitelezővel szemben, ami miatt a korszerű nagyipari technológia mellett a hagyományos kézi munkát sem mellőzhették.

A III. kötet megjelenése után sokakban felmerül a kérdés, mikor lesz teljes a zsolozsma, vagyis mikor lát napvilágot a zárókötet. E tekintetben biztató hír az, hogy az előkészítés a jól kialakult munkamódszernek köszönhetően olyan előrehaladott fázisban van, hogy a kiadó reményei szerint a jövő év elejére megjelenhet az utolsó kötet is.

Ezzel azonban a munka még nem ér véget. Egyre szélesebb körű igény mutatkozik ugyanis a különféle digitális adathordozókra szabott zsolozsmáskönyv-verziók iránt. Mivel a végső, gondosan elkészített szövegállomány már rendelkezésre áll, szeretnék, ha ez a hivatalos, egyházilag jóváhagyott változat elektronikus formában is elérhetővé válna a magyar papság és a hívek számára.

Az imaórák liturgiája III. kötete megrendelhető a Szent István Társulat Webáruházában, vagy személyesen megvásárolható a Stephanus Könyvesházban (Budapest, V. kerület, Kossuth Lajos utca 1.)

Forrás és fotó: Farkas Olivér

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »