Megjelent a Vigilia szeptemberi száma

Megjelent a Vigilia szeptemberi száma

A Vigilia ez évi kilencedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

„Képi formában tapasztaljuk meg a dolgokat. Kicsiny szeletét alkotják számunkra a valóságnak; a múltat csak rendkívül fogyatékosan ismerjük meg, a jövőt többnyire egyáltalán nem; a jelen pillanat időben és térben egyaránt korlátozott. Egy-egy dolog gyakran olyan arcát mutatja nekünk, amely mások előtt rejtve marad. A képek mindig töredékesek. Ha olyannyira szeretni tudnánk a Fiút, hogy elevenen magunkban hordozzuk, neki köszönhetően számos mélyebb összefüggése szerint láthatnánk a képek világát. Meglátnánk a képeknek azokat a kiegészítéseit, amelyek a Fiúban rejlenek, s a Fiútól eljutnak hozzájuk. Ha így látnánk őket, sokkal nagyobb jelentőségre tennének szert a szemünkben. Azon a viszonyon belül látnánk őket, amelyben kinyilvánítják végérvényes igazságukat: az Atyának a Fiúval fennálló viszonyán belül, s abban a viszonyban, amely a Fiú jóvoltából felemeli és átalakítja őket” – olvasható a szám élén Adrienne von Speyrtől, akinek A világ képei címmel közölt rövid szövege bevezető a Kép és képek című tematikus összeállításhoz.

Az összeállításban Görföl Tibor: Mindenben azonos képmás. A krisztusi ikon és az emberi átalakulás az egyházatyáknál, Szegvári Zoltán: Képrombolás és képtisztelet küzdelme Bizáncban és Aczél Petra: Kép és retorika című tanulmánya szerepel. A Mai meditációk rovat Patsch Ferenc: A képek védelmében. Alkotóművészet és spiritualitás történelmi viszonya, a Napjaink pedig Gájer László: A „minimum” esztétikája és a keresztény hit és Oberfrank Luca: A kortárs képzőművészet jelenléte a szakrális térben című írását közli. A Vigilia beszélgetése rovatba Terdik Szilveszter készített interjút Puskás Bernadett művészettörténésszel.

Hírdetés

A folyóirat szépirodalmi részében Jan-Heiner Tück tanulmánya: Az anti-ikon. Dosztojevszkij Holbein „A halott Krisztus a sírban” című képe előtt, Kalász Márton, Falcsik Mari és Miklya Zsolt versei, valamint Halasi Zoltán: A jezsuiták című prózája olvasható.

A Kritika rovatban Várkonyi Borbála Jean-Luc Nancy: Noli me tangere, Csaba László pedig Amartya Sen: Az igazságosság eszméje című könyvét elemzi. A Szemle rovatban Ferenc pápa: Álmodjunk együtt. Út egy jobb jövő felé, Rod Dreher: Szent Benedek válaszútján, Jacques Philippe: Tanulj meg imádkozni és megtanulsz szeretni és Puskás Bernadett: Puskás László. A szent vonzásában című könyvéről találunk ismertetőket.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »