Megjelent a Vigilia januári száma

Megjelent a Vigilia januári száma

A Vigilia ez évi első számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

„Az egyház időszámítása eltér a polgáritól. Adventtel, a Megváltó eljövetelére való készülődéssel kezdődött, hogy aztán a nagyhéten Jézus halálára és feltámadására emlékezve megnyissa annak az új, nekünk ma még elképzelhetetlen életnek távlatát, amely túl van a földi világon: a végső boldogságot, Isten tökéletes szeretetében. »Várjuk az új eget és új földet« (2Pt 3,13) – ennek reménye éltet nehéz és boldog óráinkban is, az esztendő fordulóján és egész életünk folyamán” – írja Lukács László felelős kiadó Újjáteremt mindent című vezércikkében.

A Katolikus egyház Észak-Amerikában című tematikus összeállításban Magyarics Tamás: Az Egyesült Államok külpolitikájának küldetéses természete, Hoványi Márton: A keresztény teológia Észak-Amerikában és Görföl Tibor: Meddig terjednek az Evangélium követelményei? Dorothy Day és az amerikai katolicizmus című tanulmányát olvashatjuk.

Hírdetés

A témához kapcsolódik A Vigilia beszélgetése rovatban Matt Malone jezsuita szerzetessel, az America folyóirat főszerkesztőjével készített interjú, a Mai meditációkban Dorothy Day: Imádság a békéért című írása, az Egyház a világban Berkes Lilla: A katolikus egyház és vallás a multikulturális Kanadában, illetve a Múltunk és jelenünk rovatban Fabiny Tibor: Jonathan Edwards, Amerika teológusa, Tornya Erika: Százszoros termést hozott. Szent Rose Philippine Duchesne és Szathmári Judit: Aszfaltozott Jézus-út. A chicagói indián közösség és a keresztény egyházak kapcsolata a 20. században című tanulmánya.

A folyóirat szépirodalmi részében kortárs amerikai költők: Dana Gioia, Sherman Alexie, Mary Oliver és Robert Lax versei, valamint Sári B. László: Az amerikai irodalom közgazdaságtana: Jonathan Franzen munkásságáról című írása szerepel.

A Kritika rovatban Visky András elemzi Mártonffy Marcell: Biblikus hagyomány és történelmi tapasztalat Pilinszky esszéiben című könyvét, a Szemle rovatban pedig Borbély Gábor – Schmal Dániel (szerk.): Skolasztikus filozófiai szöveggyűjtemény, Fekete Károly: Két percben. Ige – gondolat – fohász és Bari Károly: A mozdulatlanság örökbefogadása című könyveiről, illetve a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeumban megnyílt új állandó kiállításról találunk ismertetőket.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »