Megjelent a kormányrendelet – egyedülállók Novák Katalin engedélyével fogadhatnak örökbe

Szombat este jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, mely az örökbefogadással összefüggő eljárásrendet módosítását tartalmazza.  

Eszerint március elsejétől Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter engedélye szükséges ahhoz, hogy egyedülállók örökbe fogadhassanak. Sokan úgy vélik, a döntéssel bezárult egy kiskapu az azonos nemű párok előtt.

A Közlönyben megjelent rendelethez kapcsolódóan Novák Katalin közleményt küldött az MTI-nek, melyben úgy fogalmaz,

Hírdetés

ahogyan eddig, ezután is szakemberek döntik majd el, hogy az örökbe fogadni szándékozók személyiségük és körülményeik alapján alkalmasak-e gyermek örökbefogadására. Az arra alkalmas egyedülállók előtt továbbra is fennáll az örökbefogadás lehetősége. A családokért felelős tárca nélküli miniszternek a különös méltánylást érdemlő esetekben lesz hozzájáruló szerepe.

Az első feladatok között fog szerepelni – az ígéretek szerint –, hogy a következő hónapokban áttekintsék minden egyes örökbefogadásra váró gyermek helyzetét és dokumentációját, ahol pedig lehetséges, felgyorsítsák a családba kerülés folyamatát.

Emlékezetes, tavaly novemberben, a különleges jogrend bevezetése után egyébként Varga Judit igazságügyi miniszter gyorsan be is nyújtott egy törvényjavaslatot, mely szerint csak a házaspárokat illetné meg alapesetben az örökbefogadás lehetősége.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »